Surse. Decizia BEC care a respins înregistrarea Alianței Dreapta Unită a fost luat cu 11 voturi la 3

Dumitru Puha 18.03.2024, 07:50
Surse. Decizia BEC care a respins înregistrarea Alianței Dreapta Unită a fost luat cu 11 voturi la 3
  • Decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a nu înregistra Alianța Dreapta Unită din care fac parte USR, PMP și Forța Dreptei a fost luată cu votul de 11 la 3. BEC este format din 17 membri, dar trei dintre ei nu au fost prezenți la ședință.

Președintele BEC este judecătorul Vasile Bîcu, un apropiat al PSD, care face parte din rețeaua de prieteni ai lui Cătălin Voicu, general în rezervă condamnat în 2013 la șapte ani închisoare pentru fapte de corupție.

Vasile Bîcu, pe când era judecător la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal de la Curtea de Apel București, a suspendat decretul prezidenţial privind prelungirea cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei în ziua vizitei șefului NATO, a fost acuzat de plagiat în lucrarea de doctorat și a fost trimis în judecată de DNA, dar a fost achitat, reîncadrat și apoi promovat la instanța supremă.

Acuzat de plagiat

Jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat pe Bîcu de faptul că copiat mai multe zeci de pagini din lucrarea de doctorat pe care a susținut-o la o Universitate privată din Chișinău. În lucrarea lui Bîcu 49 din cele 184 de lucrări menționate în bibliografie, sunt scrise în limba rusă, în condițiile în care acesta nu cunoaște limba rusă. Imediat după susținerea tezei, Bîcu a făcut cerere de echivalare a studiilor pentru a încasa 950 de lei ca spor de doctorat. Tot Bîcu l-a salvat de verdictul de plagiat pe fostul procuror CSM Codruț Olaru.

Achitat de prieteni

DNA l-a trimis în judecată pe Bîcu în 2005 sub acuzațiile de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracțiunea de folosire cu rea credință a bunurilor societății.

„În luna martie 2003, inculpatul Mugurel Mina, în calitate de administrator la o societate din București, a scos ilegal din patrimoniul acesteia un autoturism Nissan și l-a dat spre folosință inculpatului Vasile Bîcu, judecător la Secţia de Litigii de Muncă și Contencios Administrativ a Tribunalului Bucureşti, în scopul de a obține o soluție favorabilă fostei sale soţii, într-un dosar ce avea ca obiect o acțiune de anulare a unei autorizații de construcție. Ulterior, în luna noiembrie 2003, autoturismul a intrat în proprietatea inculpatului Bîcu Vasile, iar în luna mai 2004, un complet în componența căruia intra judecătorul Bîcu, s-a pronunțat în favoarea reclamantei, anulând autorizația de construcție pentru un imobil vecin cu cel deținut de reclamantă şi obligând societatea comercială pârâtă la plata de despăgubiri în cuantum de 162.200 euro”, se arată în comunicatul DNA.

A fost achitat definitiv de un complet de judecată din care a făcut parte Nicu Jidovu, un magistrat al cărui nume apărea în dosarul fostului senator PSD Cătălin Voicu.

Bîcu a fost coleg cu senatorul Voicu, la Universitatea Bioterra. Potrivit CV-ului acestuia, din 2004 judecătorul a fost lector Universitar. La fel și Cătălin Voicu sau Cristian Jipa, alt fost judecător de la instanța supremă care a fost audiat ca martor în dosarul lui Voicu.

Cine sunt ceilalți judecători din BEC

„Din Biroul Electoral Central fac parte şapte judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – judecător Vasile Bîcu, preşedinte al BEC, judecător Gheorghe Liviu Zidaru, locţiitor al preşedintelui BEC, judecător Adina Georgeta Ponea, judecător Ianina Blandiana Grădinaru, judecător Ruxandra-Monica Duţă, judecător Leontina Şerban, judecător Ioana Bogdan, preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, Marian Muhuleţ şi Zsombor Vajda”, arată postarea de pe pagina de Facebook a AEP.

Adina Georgeta Ponea a fost cercetată de procurorii DNA într-un nou dosar deschis după trimiterea în judecată a președintelui CJ Mehedinți, Adrian Duicu (PSD). Ea era acuzată de comiterii infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă, dosar care a fost clasat într-un final. A promovat, ca și Bîcu, la instanța supremă în urma unui interviu dat în fața secției pentru judecători a CSM, secție dominată de judecătoarea Lia Savonea.

Ianina Blandiana Grădinaru este soția fostul președinte al CSM Daniel Gradinaru, fostul coleg de complet la Curtea de Apel București al Liei Savonea. Ianina Gradinaru a promovat la instanța supremă tot în urma unui interviu în 2017.
Leontina Șerban a făcut parte din completul de judecată care l-a achitat pe fostul judecător al Curții Constituționale Toni Greblă. Greblă este acum coleg în BEC cu Dragomir, în calitate de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP).

Avocații partidelor

Din BEC mai fac parte şi reprezentanţi ai formaţiunilor politice şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, respectiv avocatul Viorel Mocanu reprezentant al PSD, avocatul Cristian Ene reprezentant al PNL, Ştefania Petre reprezentantă a USR, Laurenţiu Plăeşu reprezentant al AUR, Mária Kolumbán reprezentantă a UDMR, Bogdan Tohăneanu reprezentant al PRO România, şi Ivan Truţer reprezentant al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, mai indică sursa citată.

Alianță respinsă

Biroul Electoral Central decis, duminică, să respingă solicitarea de înregistrare a Alianței Dreapta Unită, după ce Viorel Mocanu, reprezentantul PSD în BEC a cerut respingerea protocolului de constituire al alianței electorale Dreapta Unită (ADU) pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie.
Reprezentații Alianței formată din partidele de opoziție USR, PMP și Forța Dreptei, au anunțat că vor contesta decizia BEC la Înalta Curte de Casație și Jusitție. Liderul PMP, Eugen Tomac, acuză un ”derapaj democratic cum nu a mai existat după 1989”.
Dacă decizia BEC va fi menținută la Înalta Curte, Alianța nu va putea participa la alegerile europarlamentare.

Urmăriți Impact.ro și pe