Surpriza pe care au avut-o bucureștenii care au călătorit cu noile tramvaie. Au început să circule astăzi, 10 decembrie

Mihnea Tălău 10.12.2022, 14:29

Noile tramvaie de la Arad au primit undă verde în București, pe linia 41, după şase luni de probe şi probleme. Primăria Capitalei a semnat în mai 2021 contractul cu Astra Arad pentru furnizarea a 100 de tramvaie, în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, din bani europeni. Primele 15 au ieșit pe traseu.

Fiecare tramvai cu controlorul lui

Edilul Capitalei, Nicuşor Dan, a făcut o scurtă plimbare cu unul dintre cele 15 tramvaie noi care au fost puse în circulaţie, sâmbătă, pe linia 41 din Bucureşti.

„Este un moment de bucurie pentru Bucureşti, primele 15 din cele 100 de tramvaie pe care le avem contractate cu Astra Arad. În afară de cele 100 de tramvaie, mai avem în ultima fază a achiziţiei 100 de autobuze electrice, bani europeni, ca tramvaiele, 100 de troleibuze, bani din fondul de mediu. De asemenea, o să lansăm curând achiziţia pentru 22 de troleibuze, pentru care ne-a fost acceptată finanţare prin PNRR şi, de asemenea, am mai depus şi solicitări, dar suntem în competiţie cu alte localităţi, pentru alte 44 de alte tramvaie şi solicitare de finanţare pentru 150 de alte autobuze”, a spus Nicuşor Dan.

Dotări de clasă pentru noile tramvaie

Bucureștenii care au călătorit cu noile tramvaie s-au declarat foarte încântați de aspectul, confortul și dotările acestora.

Tramvaiele au sistem de aer condiţionat şi încălzire. Deocamdată, doar jumătate dintre vatmani, adică aproape 100, au fost instruiţi să le conducă. În plus, noile tramvaie vin la pachet cu controlori care vor fi prezenți în vagoane de la ieșirea în circulație și până la retragerea în depou.

„Mi se pare ceva normal. Călătorești, plătești! Să facă amenzile dacă îi prinde fără bilet…50 de milioane să facă, ca fiecare să se urce cu abonament. Să iși facă abonament”, a declarat un călător, potrivit observatornews.ro.

Noile tramvaie au ieșit astăzi, prima dată din depou. Fiecare are o capacitate totală de 322 de locuri, dintre care 56 pe scaune, precum și un loc special amenajat pentru scaunele rulante și landourile pentru copii. Sunt dotate cu cinci uşi duble, cu sistem antistrivire.

Tramvaiele au sistem de aer condiţionat şi încălzire. Deocamdată, doar jumătate dintre vatmani, adică aproape 100, au fost instruiţi să le conducă. În plus, noile tramvaie vin la pachet cu controlori care vor fi prezenți în vagoane de la ieșirea în circulație și până la retragerea în depou.

Pentru început, noile tramvaie vor circula doar pe traseul 41, însă pe măsură ce vor ajunge în Bucureşti şi celelalte garnituri de la Arad, vor merge şi în alte zone din oraş. Până la septembrie 2024 ar urma să fie livrate toate cele o sută de tramvaie prevăzute în contract.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...