Surpriză în presa din Austria. Ce se scrie despre vizita lui Karl Nehammer în Bulgaria. Legătura cu România

Stan Filon 25.01.2023, 16:02
Surpriză în presa din Austria. Ce se scrie despre vizita lui Karl Nehammer în Bulgaria. Legătura cu România

Vizita cancelarului austriac Karl Nehammer în Bulgaria a fost analizată atent de presa din Austria, care a tras o concluzie legată de alegerea ca destinație a Bulgariei, în detrimentul României. Jurnaliștii spun că o eventuală vizită în țara noastră ar fi fost „o nouă jignire la adresa României”.

Ce se scrie despre vizita lui Karl Nehammer în Bulgaria

Presa din Viena a analizat vizita făcută de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, în Bulgaria și arată de ce nu a ales România. Publicația austriacă DER STANDARD arată că nivelul de pregătire pentru aderarea la Schengen a României nu a fost pus la îndoială de niciun expert. În schimb, vizita lui Nehammer în Bulgaria reprezintă o posibilitate de a amplifica din nou subiectul „protejării frontierelor exterioare”.

„Astfel guvernul de la Viena vrea să prezinte, probabil, ca şi cum acolo ar fi nevoie urgentă de „ajutor de dezvoltare”. Dar la frontiera aceasta există de fapt de multă vreme un gard, iar situaţia echipamentului tehnic este la un nivel înalt. Problema se află în cu totul altă parte: în perioada mandatului fostului premier Boiko Borisov, principalul punct de trecere spre Turcia a fost „privatizat parţial”, mafia a subminat structurile de stat, mai ales în ce priveşte controlarea mijloacelor de trai. În Bulgaria nu funcţionează diviziunea violenţei, deoarece nu există o justiţie independentă, iar partidele urmăresc interese economice. Din acest motiv a făcut şi guvernul olandez uz de veto în problema aderării Bulgariei, în schimb se pronunţase explicit pentru cooptarea României”, se arată în publicație.

Ce se scrie despre vizita lui Karl Nehammer in Bulgaria
Ce se scrie despre vizita lui Karl Nehammer in Bulgaria

„Aproape ca o nouă jignire”

Jurnaliștii austrieci scriu și despre ezitarea cancelarului Nehammer de a reface relațiile deteriorate cu România, având în vedere interesele Vienei pentru țara noastră. Cu toate acestea, jurnaliștii recunosc că o vizită a cancelarului la București ar fi fost văzută „aproape ca o nouă jignire, deoarece Viena pare mai interesată de aderarea Bulgariei”.

„Unii dintre români presupun că Nehammer preferă Bulgaria, deoarece ambele guverne – cel din Viena şi cel din Sofia – sunt considerate drept „pro-Kremlin” spre deosebire de România care are o atitudine clar pro-occidentală. Acest lucru pare să sune ca o teorie a conspiraţiei, dar singura explicaţie constă în ideea că nu se găseşte o explicaţie mai bună pentru atitudinea enigmatică a Austriei”, se arată în presa austriacă.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...