Supermarketurile la putere. MApN mută un radar NATO pentru Lidl. Cum s-a ajuns la bizara situație

Mihnea Tălău 22.09.2022, 13:20
Supermarketurile la putere. MApN mută un radar NATO pentru Lidl. Cum s-a ajuns la bizara situație

Înțelegerea extrajudiciară dintre Ministerul Apărării și compania Lidl, potrivit căreia un radar NATO urma să fie dislocat, în favoarea unui depozit al supermarketului german, a fost anulată de instanță.

Astfel, printr-o decizie judecătorească a Tribunalului Dolj, pronunțată marți, se oprește mutarea radarului din unitatea militară 01803 de la Cârcea, județul Dolj. Acesta face parte din sistemul de apărare pentru zboruri de mică înălțime al scutului de la Deveselu, scrie Libertatea.

Cu războiul la graniță, MApN dislocă un radar NATO pentru supermarketul Lidl

Iată că, în timp ce la granițele țării nostre este război , MApN este de acord cu dislocarea unui radar NATO, în favoarea rețelei germane de supermarketuri – Lidl.

Demn de consemnat este că radarul a fost aplasat în respectiva locație în anul 1998, iar depozitul s-a construit ulterior în perioada 2021-2022, după ce firma a cumpărat terenul din vecinăte chiar de la primarul comunei pe care e amplasată instalația militară. Între depozit și radar este o distanță de aproape doi kilometri (2.000 m).

Mai mult, cu ceva timp în urmă, chiar MApN stabilea o zonă critică a radarului în care intrau toate construcțiile ridicate pe o rază de 5.000 m în jurul instalației militare.

Cum s-a ajuns la această bizară situație

Toată povestea a început cu trei ani în urmă, când Lidl a decis construirea pe un teren de aproximativ 250.000 de metri pătrați a unui depozit logistic pentru zona Oltenia. Căutările s-au finalizat în comuna Cârcea județul Gorj, la 11 kilometri sud-est de Craiova, unde primarul localității, Valerică Pupăză, deținea un astfel de teren.

Lidl a plătit, în 2021, opt milioane de euro pentru respectiva suprafață de teren, scrie Indiscret.

Primarul Pupăză se obliga, în contractele de vânzare-cumpărare cu Lidl, ”să facă toate demersurile pentru obținerea autorizației de construcție pentru proiect și a autorizației pentru realizarea accesului auto, inclusiv de tonaj mare”. Acesta era și vânzător de terenuri, și administrator al comunei care elibera o parte a acestor aprobări necesare cumpărătorului terenului.

În urma demersurilor lui Pupăză, pe 28 iunie 2021, Consiliul Județean Dolj, emite autorizația de construire nr. 206 „pentru Centrul logistic Lidl, situat pe o suprafață de teren de 231.053 mp, lucrări în valoare de 101.000.000 de lei”.
Numai că în avizul favorabil pentru obținerea Certificatului de Urbanism, de la Consiliul Județean Dolj nu se menționa nevoia de aviz favorabil al MApN.

Lidl începe construcția halelor. Drept urmare, MApN apelează la instanță pentru sistarea lucrărilor începute de Lidl.

Magistrații Tribunalului Dolj au amânat de trei ori luarea unei decizii în ambele spețe: sistarea lucrărilor și anularea autorizațiilor.

Ce se întâmplă că relocarea radarului

În acest timp, Lidl și Consiliul Județean Dolj, ambii cu calitatea de pârâți, au dorit să găsească o soluție împreună cu MApN. Pe 12 iulie 2022, MApN și Lidl au ajuns la o înțelegere, adică de a muta radarul.

Ministrul apărării Vasile Dîncu a semnat pe 12 iulie Ordinul nr. 106, prin care și-a delegat „competența îndeplinirii unor atribuții aflate în responsabilitatea ministrului apărării locțiitorului Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere competența încheierii, în calitate de reprezentant al MApN, a tranzacției judiciare cu părțile litigante din dosar.
Numai că, la termenul de marți, 22 septembrie, judecătorii Tribunalului Dolj au respins înțelegerea dintre minister și Lidl.

Iată soluția pe scurt: ”Respinge cererea părților de a se lua act de tranzacția depusă la termenul de judecată din data de 13.09.2022. Repune cauza pe rol pentru continuarea judecății. Fixează termen de judecată la data de 18.10.2022. Dispune citarea părților. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței, azi 20.09.2022”.

Telenovela continuă.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...