Turcia nu e singura țară NATO care vrea să blocheze aderarea Suediei și Finlandei. “O lege trebuie schimbată”

Stan Filon 18.05.2022, 23:55
Turcia nu e singura țară NATO care vrea să blocheze aderarea Suediei și Finlandei. “O lege trebuie schimbată”

Aderarea Suediei și Finlandei la NATO a aprins atmosfera în interiorul Organizației. Turcia s-a pronunțat că dorește să blocheze aderarea celor țări la NATO, iar acum încă o țară se aliază cu Turcia, împotriva extinderii NATO cu cele două țări nordice. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat miercuri că extinderea NATO va depinde de faptul că Finlanda şi Suedia vor arăta respect faţă de sensibilităţile turceşti privind terorismul, informează Mediafax.

Încă o țară se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO

Așadar, aderarea Suediei și Finlandei la NATO ar putea întâmpina probleme. După ce Turcia s-a declarat împotriva aderării celor două țări nordice, iată că acum încă una se alătură acestui demers. Vorbim despre Croația, care nici ea nu dorește extinderea NATO spre Nordul Europei.

Cel care a făcut cunoscută poziția Croației legată de extinderea NATO a fost preşedintele Zoran Milanovic, care vrea ca ţara sa să urmeze exemplul Turciei, încercând să blocheze aderarea Suediei şi Finlandei la NATO. Sunt dispute puternice pe plan intern în Croația, între președinte și premierul Andrej Plenkovic pe multe planuri, inclusiv pe cel care privește extinderea NATO, scrie US News.

Inca o tara se opune aderarii Finlandei si Suediei la NATO
Inca o tara se opune aderarii Finlandei si Suediei la NATO
Photo: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

De ce se opune Croația extinderii NATO

Dar ce dorește Croația, mai exact? Ei bine, președintele Milanovic a declarat că țara sa trebuie să susţină condiţionarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO de chestiunea egalităţii în alegeri a croaţilor din Bosnia-Herţegovina. „Nu este un gest împotriva Finlandei şi Suediei, ci pentru Croaţia”, a spus Milanovic.

Șeful statului condiționează ratificarea aderării Finlandei și a Suediei la NATO de către parlamentul croat de modificarea legii electorale din Bosnia vecină, care ar face mai uşor pentru croaţii bosniaci să îşi aleagă reprezentanţii în funcţii de conducere.

„Sunt gata să-mi asum vina. Am spus că pentru mine croaţii din Bosnia-Herţegovina sunt mai importanţi decât toată graniţa ruso-finlandeză”, a declarat președintele croat Zoran Milanovic.

Urmăriți Impact.ro și pe