Suedia și Danemarca susțin că exploziile de la conductele Nord Stream sunt atacuri deliberate. „Este următoarea etapă în escaladarea situației din Ucraina”

Beatrice Dumitru 28.09.2022, 08:38
Suedia și Danemarca susțin că exploziile de la conductele Nord Stream sunt atacuri deliberate. „Este următoarea etapă în escaladarea situației din Ucraina”

Suedia și Danemarca au anunțat scurgeri suspecte de gaze naturale la cele două conducte de gaze rusești, Nord Steam 1 și Nord Stream 2. Cele două țări susțin că incidentele reprezintă un act de sabotaj, dar, deși suspiciunea planează asupra Rusiei, nici Copenhaga, nici Stockholm nu au identificat un vinovat.

Suedia și danemarca, despre scurgerile de gaze

Două dintre scurgerile de gaze au fost descoperite în apropierea conductei Nord Stream 1, în nord-estul insulei Bornholm din Danemarca, iar o scurgere a fost raportată în apropierea conductei Nord Stream 2, în largul coastei de sud-est a insulei. Incidentele au avut loc chiar dincolo de apele teritoriale ale Danemarcei, două în zona economică exclusivă a Danemarcei și unul în zona economică exclusivă a Suediei, zone considerate ape internaționale.

În acest context, Suedia și Danemarca au declarat că exploziile la cele două gazoducte Nord Stream, care transportă gaze din Rusia în Germania, sub Marea Baltică, au fost acte de sabotaj, deși niciuna dintre țări nu a identificat vinovatul, notează Politico.

Suedia și Danemarca susțind că exploziile de la conductele Nord Stream au fost atacuri deliberate. „Este următoarea etapă în escaladarea situației din Ucraina”
Scurgerile de gaze de la conductele Nord Stream. Sursa foto: Twitter

Este evaluarea autorităților că acestea sunt acțiuni deliberate. Nu este un accident. Situația devine mai gravă ”, a declarat, marți, premierul danez Mette Frederiksen.

Avem informații și am fost în legătură și cu Danemarca și, pe baza acestui fapt, am ajuns la concluzia că acesta este probabil un act deliberat, adică este probabil un act de sabotaj. Nu știm încă detaliile despre ce s-a întâmplat, dar putem vedea clar că este un act de sabotaj”, a susținut și prim-ministrul suedez Magdalena Andersson, adăugând că „este următoarea etapă în escaladarea situației cu care ne confruntăm în Ucraina”.

Reacția Rusiei despre scurgerile de la conductele Nord Stream

Rețeaua seismică națională a Suediei a detecta, luni, două explozii în zonă, a informat postul național de televiziune SVT. O zonă interzisă de zece kilometri a fost stabilită în jurul fiecărui sit, care se află la o adâncime de 60 până la 70 de metri, au declarat agențiile maritime baltice.

Întrebat marți dacă scurgerile sunt rezultatul unui sabotaj, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu se poate exclude nicio posibilitate în acest moment. „Evident, există un fel de distrugere a conductei. Înainte de rezultatele anchetei, este imposibilă excluderea oricărei opțiuni”.

Conducta Nord Stream 2, care nu a funcționat niciodată, este umplută cu 177 de milioane de metri cubi de gaz natural rusesc, în valoare de 358 de milioane de euro, pentru a duce presiunea până la 300 de bari. Germania a suspendat autorizarea conductei după invadarea Ucrainei de către Rusia. Aceasta străbate 1.200 de kilometri prin apele teritoriale rusești, finlandeze, suedeze, daneze și germane.

Gazoductul Nord Stream 1 a fost deschisă complet în 2012 și are o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, dar Rusia a suspendat livrările de gaze către Germania în august, invocând o defecțiune la o turbină.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...