Scurgerile periculoase de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 s-au oprit. Originea exploziilor rămâne un mister

Beatrice Dumitru, Ana Anitoiu 02.10.2022, 22:54
Scurgerile periculoase de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 s-au oprit. Originea exploziilor rămâne un mister

Gazoducturile Nord Stream 1 și Nord Stream 2 s-au fisurat și gaze naturale se scurg în Marea Baltică. Autoritatea Maritimă a Suediei a emis un avertisment în acest sens, iar o zonă interzisă a fost stabilită în apele daneze, pe fondul temerilor unui „accident major”.

Explozii înregistrate în apropierea conductelor Nord Stream

Update duminică, 2 octombrie, ora 22:54. Scurgerea de gaze prin Nord Stream 1 a încetat, conform autorităților daneze. Anunțul vine la o zi după ce oficialii au transmis că și din Nord Stream 2 a încetat să mai iasă gaz.

Nord Stream 1 şi 2, construite pentru a transporta gaz rusesc către Europa, au fost avariate de explozii submarine, în largul insulei daneze Bornholm, în Marea Baltică. Acestea au provocat barbotări pe suprafețe mari.

„Toate informaţiile disponibile indică spre faptul că aceste explozii sunt consecinţa unui act deliberat”, au transmis autoritățile daneze și suedeze, fără să numească o ţară responsabilă. Originea acelor explozii rămâne deocamdată un mister, în timp ce Rusia și Statele Unite ale Americii neagă orice responsabilitate.

Update sâmbătă, 1 octombrie, ora 22:28. Una dintre cele două conducte de gaze naturale rupte în Marea Baltică pare să nu mai aibă scurgeri, conform agenției daneze pentru energie, ce a precizat că a fost informată de compania ce operează conducta Nord Stream 2 că presiunea pare să se fi stabilizat.

„Acest lucru indică faptul că scurgerile de gaze în această conductă au încetat”, a transmis agenția daneză pentru energie.

Update ora 17:52. Radiodifuzorul național suedez SVT raportează că seismologii au înregistrat explozii în apropierea conductelor Nord Stream în ultimele 36 de ore, informează The Guardian.

SVT poate dezvălui că stațiile de măsurare din Suedia și Danemarca au înregistrat, luni, explozii subacvatice puternice în aceeași zonă cu scurgerile de gaz. Nu există nicio îndoială că acestea sunt explozii”, a spus Bjorn Lund, profesor de seismologie la Rețeaua seismică națională suedeză, SNSN.

Prima explozie a fost înregistrată în noaptea de luni spre marți, la ora 2.03, iar cea de-a doua la ora 19.04, luni seara. SVT a obținut coordonatele exploziilor măsurate și acestea se află în aceeași zonă în care au fost înregistrate scurgerile de gaze.

Update ora 17:40. Forțele armate ale Danemarcei au lansat un videoclip care arată bulele de gaze care se ridică la suprafața Mării Baltice deasupra conductelor Nord Stream 1 și 2 și au spus că cea mai mare scurgere de gaz a provocat perturbări pe o suprafață de peste un kilometru în diametru. Cel mai mic este un cerc cu un diametru de aproximativ 200 de metri, potrivit armatei daneze.


Update ora 17:30.  Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, a numit scurgerile majore de gaze de la cele două conducte de gaz rusești drept „atac terorist”.

Scurgerea de gaz de la Nord Stream 1 nu este altceva decât un atac terorist planificat de Rusia și un act de agresiune la adresa UE. Rusia dorește să destabilizeze situația economică din Europa și să provoace panică înainte de iarnă. Cel mai bun răspuns și investiție în securitate – tancuri pentru Ucraina. În special cele germane”, a scris consilierul lui Volodimir Zelenski pe Twitter.


Știre inițială

Avertismentul Suediei

Gazoductul Nord Stream 1 a fost oprit complet de Rusia în luna august, după ce Gazprom a invocat o defecțiune la o turbină, însă Europa a acuzat Moscova că a sistat exporturile de gaze ca represalii la sancțiuni. Nord Stream 1 este principala rută pentru aprovizionarea cu gaze din Rusia către Europa.

Acum, Autoritatea Maritimă a Suediei a emis un avertisment cu privire la două scurgeri la conducta Nord Stream 1, deținută de Rusia, în apele suedeze și daneze, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere la proiectul Nord Stream 2 din apropiere.

Avertisment emis de Suedia. Scurgeri periculoase de gaze la gazoductul Nord Stream 1
Suedia a anunțat scurgeri de gaze în Marea Baltică.

Există două scurgeri pe Nord Stream 1, una în zona economică suedeză și una în zona economică daneză. Sunt foarte aproape una de cealaltă”, a declarat un purtător de cuvânt al Administrației Maritime Suedeze (SMA), pentru Reuters.

Scurgeri și la conducta Nord Stream 2

Scurgerile au fost localizate la nord-est de insula daneză Bornholm, potrivit aceleiași surse, care a adăugat că deocamdată nu este clar ce le-a provocat.

Facem o monitorizare suplimentară pentru a ne asigura că nicio navă nu se apropie prea mult de amplasament”, a spus un al doilea purtător de cuvânt al SMA.

Luni, operatorul conductei Nord Stream 1, care a funcționat la capacitate redusă de la jumătatea lunii iunie, înainte de a se opri complet în august, a dezvăluit că presiunea este scăzută pe ambele linii ale gazoductului.

O scurgere de gaz natural a fost detectată și dintr-o secțiune a conductei Nord Stream 2, din Rusia-Germania, în apele daneze, potrivit autorităților din Danemarca și au cerut navelor să păstreze o distanță de zece kilometri la sud-est de Bornholm, după o scurgere de gaz de la defuncta conductă Nord Stream 2.

Scurgerea este periculoasă. Navigația este interzisă”, se arată într-un avertisment al marinarilor din partea Autorității Maritime Daneze.

Nord Stream 2 nu a fost dat în funcțiune, dar a fost umplut cu 117 milioane de metri cubi de gaze naturale, în valoare de 213 milioane de euro la prețurile curente, pentru a aduce presiunea în conductă până la 300 de bari.

Germania a anunțat pe 22 februarie, la doar o zi după ce Vladimir Putin recunoscuse independența așa-ziselor „republici populare” din estul Ucrainei, că a suspendat autorizarea gazoductului Nord Stream 2. Conducta străbate 1.200 de kilometri prin apele teritoriale rusești, finlandeze, suedeze, daneze și germane.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...