Subvenţii de până la 120.000 de euro pentru agricultorii români. Ce pot face cu această sumă

Ioana Bucur 27.05.2022, 09:30
Subvenţii de până la 120.000 de euro pentru agricultorii români. Ce pot face cu această sumă

A fost stabilit un nou plan de sprijin pentru agricultorii români. Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor în valoare de 300 de milioane de euro. Se vor acorda subvenții de până la 120.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Cine poate primi banii oferiți de CE și de ce s-a luat această măsură.

Comisia Europeană, schemă de ajutor pentru agricultorii români

Comisia Europeană vine cu vești bune pentru agricultorii români. Instituția a anunțat că a fost aprobată, în temeiul cadrului temporar privind ajutoarele de stat, o schemă de sprijin în valoare de 300 de milioane de euro.

Suma va fi oferită sub forma unor subvenții directe ce pot ajunge până la 120.000 de euro per beneficiar. Banii pot ajunge la orice întreprindere mică și mijlocie care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi industriei alimentare.

Măsura vizează atenuarea deficitelor de lichidităţi cu care se confruntă aceste întreprinderi şi abordarea unei părţi din pierderile pe care le-au suferit din cauza pandemiei de coronavirus şi a măsurilor restrictive pe care autorităţile române au trebuit să le pună în aplicare pentru a limita răspândirea virusului, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a stabilit că schema românească este în conformitate cu condiţiile cadrului temporar.

În special, ajutorul: (i) nu va depăşi 2,3 milioane euro per beneficiar; şi (ii) se acordă până la 30 iunie 2022. Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Subvenţii de până la 120.000 de euro pentru agricultorii români. Ce pot face cu această sumă

Patru din cele opt Programe Operaţionale Regionale (POR) au fost trimise oficial Comisiei Europene

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunțat, joi seară, că patru din cele opt Programe Operaţionale Regionale (POR) prin care vor fi atraşi banii în perioada 2021-2027 au fost trimise oficial Comisiei Europene.

Guvernul României a avizat, în şedinţa de joi, cel de-al patrulea Program Operaţional Regional (POR) pentru exerciţiul financiar 2021-2027, aferent regiunii Nord-Vest.

Astfel, în interval de o săptămână, au fost transmise oficial Comisiei Europene spre verificare şi aprobare Programele Operaţionale Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia şi Nord-Vest ce vor fi implementate de Agenţiile pentru Dezvoltare Regională, ca urmare a faptului că începând cu perioada de programare 2021-2027 acestea îndeplinesc funcţia de Autorităţi de Management pentru Programele Operaţionale Regionale”, a transmis, joi seară, MIPE, într-un comunicat de presă.

„Este un moment mult aşteptat pentru debirocratizare şi pentru dezvoltarea echilibrată în care toate regiunile, prin negocieri purtate direct cu Comisia Europeană în funcţie de specificul şi necesităţile locale, devin competitive la nivel european”, a explicat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Urmăriți Impact.ro și pe