Atacul cibernetic de amploare din România, revendicat de grupul pro-rus de hackeri Killnet: „Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut guvernul României”

Elena Avramescu 29.04.2022, 11:34
Atacul cibernetic de amploare din România, revendicat de grupul pro-rus de hackeri Killnet: „Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut guvernul României”

Un număr mare de site-uri ale instituțiilor publice din țara noastră au fost atacate cibernetic. Din primele informații s-a aflat că ar fi vorba despre site-ul gov.ro, site-ul oficial al Guvernului României, dar și mapn.ro, site-ul oficial al Ministerului Apărării. În plus, au fost atacate și site-ul Poliției de Frontieră, site-ul oficial CFR Călători și cel a unei instituții financiare.

Site-ul Guvernului, victima unui atac cibernetic

UPDATE  Grupul de hackeri pro-rus Killnet a fost cel care a revendicat atacurile cibernetice asupra site-urilor Guvernului, Ministerului Apărării, Poliției de Frontieră și CFR. Astfel că într-un mesaj publicat pe Telegram, Killnet a notat că atacurile au fost desfășurate în urma declarațiilor președintelui Senatului, Marcel Ciolacu, care a promis autorităților ucrainene “asistență maximă” în furnizarea de arme letale Ucrainei de către România.

„Răspunsul nostru oficial: Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut guvernul României”, a transmis Killnet.

Știre inițială

Toate aceste site-uri au fost afectate de o serie de atacuri cibernetice de tip DDoS. Specialiștii de la nivelul structurilor guvernamentale lucrează în prezent cu experții instituțiilor de specialitate pentru restabilirea accesului și identificarea cauzelor.

„Astăzi dimineață, accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro și politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro și a site-ului unei instituții financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service).

Specialiștii IT de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează cu experții instituțiilor de specialitate pentru restabilirea accesului și identificarea cauzelor. Accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut”, au informat autoritățile.

Site-ul Guvernului, victima unui atac cibernetic
Site-ul Guvernului, victima unui atac cibernetic

Prima reacție a MApN

„Dragi colegi, confirmăm că un atac cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS), a fost declanșat, la ora 04.05, asupra site-ului MApN (www.mapn.ro). Atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, ci doar a blocat accesul utilizatorilor la aceasta.

Facem precizarea că site-ul MApN nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN. Specialiștii Comandamentului Apărării Cibernetice al MApN (CApC) lucrează la acest moment pentru reluarea funcționalității paginii de internet a ministerului”.

Atacurile cibernetice sunt din ce în ce mai frecvente în România, iar în urmă cu câteva zile telefoanele au fost luate cu asalt cu tot felul de mesaje, iar experții avertizează că trebuie șterse imediat. Mădălin Dumitru, expert în securitate cibernetică, a vorbit despre un atac cibernetic în desfășurare în România.

„Nu dați click sub nicio formă, pentru că este un virus! E un atac cibernetic în desfășurare la scară largă, în sensul în care foarte mulți cetățeni din România au primit acest mesaj (n.r. mesajul în captura foto) cu un link. Ștergeți mesajul, este un virus programat să extragă informații sensibile. În cazul în care ați dat deja click pe link, atunci e nevoie de o „resetare, pentru că există posibilitatea ca acest virus să fie persistent”, a spus Mădălin Dumitru într-o intervenție la Antena 3.

În cazul în care aţi primit astfel de mesaje, este important să nu le daţi curs, mai spune expertul, deoarece dezinformarea este în plin avânt din partea Rusiei care poartă un războiul informațional prin dezinformare și manipulare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...