Subiectul extinderii spațiului Schengen, scos de pe lista ședinței Consiliului European de joi. Liderii UE vor discuta despre continuarea sprijinului acordat Ucrainei

Elena Avramescu 15.12.2022, 09:04
Subiectul extinderii spațiului Schengen, scos de pe lista ședinței Consiliului European de joi. Liderii UE vor discuta despre continuarea sprijinului acordat Ucrainei

Din păcate pentru România, tocmai ce s-a aflat că pe agenda ședinței Consiliului European de joi nu se află și subiectul extinderii spațiului Schengen, conform documentelor oficiale ce au fost publicate pe site-ul instituției. Klaus Iohannis a promis că va vorbi despre chestiunea Schengen la Consiliul European, însă nu prea crede că va putea obține o schimbare a atitudinii Austriei.

CE nu va discuta astăzi despre subiectul extinderii spațiului Schengen

„Avem o agendă bogată, inclusiv pe energie. Miniștrii energiei nu s-au înțeles azi-noapte, dar noi vom continua discuțiile. Sunt teme pe care eu le voi ridica, tema Schengen. Săptămâna trecută, miniștrii de Interne în Consiliul JAI nu au reușit să aprope intrarea României în Schengen. Se pune problema cum continuăm. Noi românii vrem să fim parte din Schengen, e obiectiv principal pentru mine ca președinte”, a declarat Klaus Iohannis.

Astăzi, 15 decembrie, liderii UE se vor reuni la Bruxelles cu scopul de a discuta despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, însă alte subiecte de interes sunt legate și de energie, economie, securitate și apărare, vecinătatea sudică a UE și relațiile externe, mai găsim notat pe site-ul oficial al Consiliului European.

Subiectul principal în ședința Consiliului European îl reprezintă războiul Rusiei împotriva Ucrainei, astfel că se va discuta cele mai recente evoluții în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și despre cum poate fi ajutată Ucraina să treacă peste această iarnă.

„În acest context, liderii UE vor discuta despre continuarea sprijinului politic, militar, umanitar și de protecție civilă acordat Ucrainei, precum și despre modul în care se poate contribui la restabilirea infrastructurii critice a Ucrainei.

UE condamnă cu fermitate războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și sprijină pe deplin independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. În acest sens, liderii UE își mențin angajamentul, împreună cu partenerii, de a oferi ajutor financiar și de a sprijini reziliența și reconstrucția pe termen lung a Ucrainei”, găsim notat pe site.

Consiliul European de la Bruxelles. Liderii UE discuta despre pandemia de coronavirus, preturile la energie șs gaze si Rusia
Consiliul European de la Bruxelles

În plus, nu a fost uitată nici criza energetică, astfel că se va discuta despre deciziile la care au ajuns în cadrul reuniunii Consiliului European din octombrie 2022.

„În acest context, liderii UE vor examina progresele înregistrate în ceea ce privește deciziile la care au ajuns în cadrul reuniunii Consiliului European din octombrie 2022, când au convenit să accelereze și să intensifice eforturile pentru: a reduce cererea de energie, evitarea raționalizării, a asigura aprovizionarea cu energie, a reduce prețurile la energie.

În cadrul reuniunii respective, liderii UE au invitat, de asemenea, Comisia Europeană să accelereze lucrările privind reforma structurală a pieței energiei electrice”, găsim notat pe site-ul Consiliului Europei.

Nu în ultimul rând, Consiliul European se va ocupa și de problema relațiile transatlantice, astfel că este posibil ca liderii UE să abordeze și alte chestiuni specifice de politică externă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...