Președinta Parlamentului European, mesaj clar după rezultatul negativ pentru România și Bulgaria în Consiliul JAI. „Ambele țări sunt pregătite și merită acest pas”

Anca Manolica 08.12.2022, 20:49
Președinta Parlamentului European, mesaj clar după rezultatul negativ pentru România și Bulgaria în Consiliul JAI. „Ambele țări sunt pregătite și merită acest pas”

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a venit cu un mesaj clar după ce Austria și Olanda și-au dat votul negativ în privința aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Aceasta a solicitat o reacție rapidă a Consiliului Uniunii Europene cu privire la discutarea acceptării celor două state, pentru a se ajunge la un compromis.

Șefa Parlamentului European: Consiliul UE să găsească un compromis pe Schengen

România s-a aflat joi, 8 decembrie, în fața unei noi decizii importante. Din păcate, răspunsul nu a fost favorabil! România nu este dorită în Spațiul Schengen de către Austria, prelungind așteptarea care durează deja de 11 ani. Așadar, țara noastră nu va intra în spațiul european de liberă circulație de la 1 ianuarie 2023, cu toate că a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE.

România va mai avea de așteptat până să intre în Spațiul Schengen, pentru că Austria și Olanda au votat joi la Consiliul JAI de la Bruxelles împotriva aderării Bulgariei și României la acest spațiu. Austria a anunțat oficial, prin intermediul ministrului său de Interne, că se opune aderării celor două țări.

De partea cealaltă, Olanda a votat la pachet pentru respingerea României și Bulgariei, deși susținea țara noastră. Decuplarea celor două a fost imposibilă, așadar, votul a fost dat „la pachet cu România”. Croația, cea de-a treia țară supusă votului, va intra în Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2023.

România nu a fost acceptată în Spațiu Schengen
România nu a fost acceptată în Spațiu Schengen

„Ambele țări sunt pregătite și merită acest pas”

Președinta Parlamentului European a venit cu un mesaj clar în urma votului negativ din Consiliul JAI. Roberta Metsola insistă pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen, în ciuda faptului că Austria a blocat această aderare.

„Sunt foarte dezamăgită de decizia de a amâna aderarea Bulgariei și a României la Schengen. Ambele țări sunt pregătite și merită acest pas”, a scris joi, 8 decembrie, șefa PE, pe Twitter.

Politiciana de origini malteze a cerut Consiliului UE „să acționeze și să se asigure că se găsește un compromis. Numai atunci vom fi cu adevărat uniți”. În același timp, șefa Parlamentului European a felicitat Croația pentru includerea în spațiul Schengen.

Poziția Austriei a rămas neschimbată, invocând fenomenul migrației ilegale, în ciuda faptului că Germania a încercat chiar să și forţeze negocierile în favoarea noastră. Refuzul aderării României la Spațiul Schengen a stârnit o mulțime de controverse în toată lumea.

Citește și: Românii taxează votul negativ al Austriei. Directorul unei companii celebre a decis să nu prelungească contractele cu austriecii. „Cerem să fim considerați parteneri adevărați în UE”

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...