SUA vor să trimită rachete anti-navă Ucrainei. Un oficial american de rang înalt a declarat, joi, cu ocazia summitului NATO de la Bruxelles, că se caută o modalitate de a trimite aceste arme în țara aflată în război, pentru a o ajuta să se apere de atacul Rusia.
Oficialul american a declarat că starea de spirit la summitul NATO de la Bruxelles a fost în general sobră, determinată, iar reprezentanții țărilor membre ale Alianței Atlanticului de Nord au dat dovadă de o „unitate incredibilă”. El a precizat ce discuții au avut loc referitor la trimiterea rachetelor anti-navă în ajutorul Ucrainei.
„Am început consultările cu aliaţii despre furnizarea de rachete anti-navă pentru Ucraina. Ar putea exista unele probleme tehnice pentru realizarea acestui lucru, dar asta e ceva despre care ne consultăm cu aliaţii şi la care începem să lucrăm”, a declarat oficialul american.
Deși s-a alăturat prin videoconferință liderilor statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice în cadrul summitului, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu și-a repetat solicitarea ca țara sa să fie primită în NATO și nici cererea referitoare la instituirea unei interdicții de zbor în spaţiul aerian ucrainean pentru aeronavele și rachetele Rusiei.
Pe de altă parte, Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor Alianței Atlanticului de Nord să-i acorde Ucrainei o fracțiune din forța armată combinată a NATO, pentru a o ajuta în apărarea împotriva Rusiei.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Puteți să ne dați 1% din toate avioanele voastre. Un procent din toate tancurile voastre. Un procent! Aveți mii de avioane de luptă, dar încă nu ni s-a dat niciunul. Am apelat la voi pentru tancuri, ca să ne putem debloca orașele… Aveți cel puțin 20.000 de tancuri, dar nu avem încă un răspuns clar”, a transmis Zelenski într-un mesaj publicat pe rețelele sociale.
La finalul summitului extraordinar de la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că aliații au convenit să ofere sprijin logistic pentru Ucraina aflată în război. Oficialul a precizat că este vorba inclusiv de livrarea de echipamente de apărare și detectare a armelor nucleare și chimice.
Însă, conform secretarului general al NATO, Alianța Atlanticului de Nord nu va trimite trupe de pace în Ucraina. Decizia a fost luată pentru a evita un conflict cu Rusia. Jens Stoltenberg a spus că „războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei” reprezintă „cea mai mare ameninţare asupra securităţii din generaţia noastră”.
Liderii NATO au mai decis să fie înființate patru noi grupuri de luptă pe flancul estic – în Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria. Astfel, alianța va avea, în total, opt grupuri tactice de la Marea Baltică la Marea Neagră. În plus, aceștia au convenit să accelereze investițiile în apărare, în contextul războiului din Ucraina.