SUA și NATO, posibile atacuri aeriene cu bombe convenționale asupra trupelor ruse. Ministrul polonez de Externe: „Armele pot fi lansate cu rachete adecvate”

Elena Avramescu 30.09.2022, 12:45
SUA și NATO, posibile atacuri aeriene cu bombe convenționale asupra trupelor ruse. Ministrul polonez de Externe: „Armele pot fi lansate cu rachete adecvate”

Războiul dus de Rusia în Ucraina începe să capete proporții uriașe, iar în prezent, ministrul polonez de Externe a ținut să facă un avertisment dur, spunând că dacă se vor folosi arme nucleare tactice (de mici dimensiuni) în Ucraina, atunci SUA și NATO o să fie nevoite să atace pe cale aerului cu bombe convenționale trupele ruse din această țară.

Rusia, amenințată de SUA și NATO cu bombe convenționale

Este posibilă și o intervenție la sol în Ucraina a trupelor NATO, însă ministrul polonez de Externe este de părere că aceasta nu ar fi neapărat necesară.

„Nu poate fi exclus, dar trebuie spus și că nu ar fi neapărat o procedură necesară, deoarece armele convenționale pot fi folosite, de exemplu de aviație, sau pot fi lansate cu rachete adecvate, nu neapărat de la sol, de pe pământ ucrainean”, a declarat Paweł Żuchowski, ministrul polonez de Externe.

Paweł Żuchowski, ministrul polonez de Externe, a dat un interviu pentru presa poloneză, spunând că NATO nu o să aibă altă variantă decât aceea de a răspunde ferm în cazul în care Rusia va ataca Ucraina cu arme nucleare tactice. Cu toate acestea, răspunsul va fi unul convențional, și nu nuclear.

Și președintele american, Joe Biden, s-a implicat în discuție că o să existe, cu siguranță, un răspuns clar NATO în cazul în care Rusia va folosi orice fel de arme nucleare în Ucraina.

Avertisment: arsenalul nuclear global ar putea creste pentru prima data în decenii. Cate arme nucleare exista?
Arme nucleare

„Am comunicat direct, în privat, la niveluri foarte înalte, Kremlinului că orice utilizare a armelor nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia și că SUA și aliații noștri vor răspunde decisiv. Am dat un mesaj clar și specific cu privire la ceea ce va implica asta”, a notat și consilierul său pentru securitate, Jake Sullivan.

Cu doar câteva zile în urmă, Vadim Skibitski, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei a ținut să scoată în evidență faptul că există șanse destul de mari ca Rusia să folosească arme nucleare tactice în Ucraina. Acesta a spus că o astfel de armă este de 100 de ori mai puternică decât bombele pe care Rusia le-a folosit până acum în Ucraina.

„Probabil vor viza ținte de-a lungul liniei frontului, acolo unde sunt echipamente și forțe armate, centre de comandă cheie și infrastructură critică. Pentru a-i opri, avem nevoie nu doar de mai multe sisteme antiaeriene, ci și de sisteme antirachetă”, a declarat șeful spionajului militar ucrainean.

Angela Merkel crede că Occidentul trebuie să ia în serios amenințările nucleare ale lui Putin

Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, a declarat că afirmațiile președintelui Vladimir Putin cu privire la faptul că va folosi toate mijloacele disponibile pentru a apăra integritatea teritorială și poporul ar trebui luate cât mai în serios.

„Occidentul ar trebui să-i ia în serios cuvintele. A lua cuvintele în serios, a nu le respinge de la început ca fiind doar o cacealma, ci a le lua serios nu este nicidecum un semn de slăbiciune sau conciliere, ci un semn de înțelepciune politică, o înțelepciune care ajută la menținerea spațiului de manevră sau, cel puțin la fel de important, chiar și pentru a dezvolta altele noi”, a declarat Angela Merkel la deschiderea Fundației fostului cancelar german Helmut Kohl, citată de TASS.

Acum, după ce a anexat cele patru regiuni ucrainene pe care le ocupă doar parțial, Vladimir Putin poate să ia în considerare o escaladare a conflictului, în cauzl în care ar simți că teritoriul este amenințat serios.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...