SUA, schimbare la 180 de grade. Ar putea anunța, săptămâna aceasta, achiziționarea unui sistem de apărare antirachetă pentru Ucraina

Elena Avramescu 27.06.2022, 07:41
SUA, schimbare la 180 de grade. Ar putea anunța, săptămâna aceasta, achiziționarea unui sistem de apărare antirachetă pentru Ucraina

Statele Unite vor anunța probabil săptămâna aceasta achiziționarea unui sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer cu rază medie și lungă pentru Ucraina. Se așteaptă, de asemenea, că Washingtonul va anunța și alte asistențe de securitate pentru Ucraina, inclusiv muniție suplimentară de artilerie și radare de contrabaterie, pentru a răspunde nevoilor exprimate de armata ucraineană.

SUA vrea achiziționarea unui sistem de apărare antirachetă pentru Ucraina

Armamentul este cea mai recentă asistență oferită Ucrainei de către Statele Unite de când Rusia și-a invadat vecinul est-european în februarie, relatează Reuters.

În această lună, președintele Joe Biden a fost de acord să ofere Ucrainei 700 de milioane de dolari în ajutor militar, inclusiv sisteme avansate de rachete care pot lovi cu precizie ținte cu rază lungă de acțiune. Muniția, radarele de contrafoc, o serie de radare de supraveghere aeriană, rachetele antitanc Javelin suplimentare, precum și armele antiblindare fac, de asemenea, parte din acel pachet, au spus oficialii.

Un alt efort, de a vinde Ucrainei patru drone mari, armabile, a fost întrerupt la începutul acestei luni, pe fondul îngrijorării că radarul și echipamentul lor de supraveghere ar putea crea un risc de securitate pentru Statele Unite dacă acestea ar cădea în mâinile Rusiei.

Președintele american Joe Biden le-a spus aliaților că „trebuie să rămânem împreună” împotriva Rusiei duminică, în timp ce liderii G7 s-au adunat pentru un summit dominat de războiul din Ucraina și impactul acestuia asupra aprovizionării cu alimente și energie și asupra economiei globale.

Sistem de aparare antiracheta pentru Ucraina
Sistem de aparare antiracheta

Statele Unite și SUA, discuții comerciale luni

În altă ordine de idei, Statele Unite și Taiwan vor ține luni discuții comerciale în cadrul unui nou cadru convenit, a declarat biroul Reprezentantului pentru Comerț al SUA. Reprezentantul adjunct pentru comerț al SUA, Sarah Bianchi, se va întâlni cu cel mai important negociator comercial al insulei, John Deng, pentru a discuta despre o inițiativă privind comerțul din secolul al XXI-lea.

Inițiativa a fost dezvăluită luna aceasta, la doar câteva zile după ce administrația Biden a exclus insula revendicată de chinezi din planul său economic axat pe Asia, menit să contracareze influența tot mai mare a Chinei, Cadrul Economic Indo-Pacific sau IPEF.

Taiwan încă speră să încheie în cele din urmă un acord de liber schimb cu Statele Unite, a declarat Deng pentru Reuters.

Statele Unite nu au legături oficiale cu Taiwan, un mare producător de semiconductori, dar și-au intensificat angajamentul pe măsură ce China încearcă să-l izoleze de instituțiile globale.

Urmăriți Impact.ro și pe