Președintele Joe Biden, prima reacție după ce dreptul femeilor de a face avort a fost anulat. „A întors SUA cu 150 de ani în urmă”

Andra Daoud 24.06.2022, 21:35
Președintele Joe Biden, prima reacție după ce dreptul femeilor de a face avort a fost anulat. „A întors SUA cu 150 de ani în urmă”

Curtea Supremă a Statelor Unite a luat decizia de a anula dreptul constituțional al femeilor de a face întrerupere de sarcină. Acest lucru înseamnă că americancele și-ar putea pierde dreptul de a face avort, în cazul în care statele adoptă o legislație în acest sens. În lipsa unei inițiative în Congres, fiecare stat este liber să interzică sau să limiteze dreptul femeilor de a face întreruperi de sarcină. Se estimează că aproape jumătate dintre state vor interzice procedura medicală.

SUA anulează dreptul constituțional al femeilor de a face avort

Curtea Supremă a Statelor Unite a luat o decizie controversată. Instanța a anulat o hotărâre din 1973, prin care femeilor le era garantat prin Constituție dreptul de a face întrerupere de sarcină. Votul care a dus la anularea dreptului a fost de 6-3, iar cei șase judecători conservatori care au votat în favoarea eliminării dreptului constituțional au transmis că: „Este timpul să ținem cont de Constituție și să întoarcem problema avortului la reprezentanții aleși de popor”.

Update 24 iunie, ora 21:00. Decizia nu l-a lăsat indiferent pe președintele Joe Biden, care a catalogat drept „o cruzime” hotărârea Curții Supreme și a argumentat că sănătatea femeilor va fi pusă în pericol acum.

„Curtea Supremă a făcut azi ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată: a luat dreptul constituțional și fundamental al multor americani. Este o zi tristă, atât pentru americani, pentru toți americanii, dar și pentru Curtea Supremă. Sănătatea și viața femeilor sunt supuse de acum numeroaselor riscuri.

Ceea ce s-a întâmplat azi este o realizare a ideologiei extreme și de asemenea reprezintă o eroare tragică a Curții Supreme. Curtea a reactivat legi în anumite state care incriminează avortul ce au fost adoptate după rațiunile anilor 1800. Curtea, practic, a întors SUA cu 150 de ani în urmă.

Această decizie este atât de extremă încât femeile și fetele sunt obligate să poarte copilul violatorului lor. Imaginați-vă o femeie nevoită să poarte în pântece un copil care a fost consecința unui incest. Este o cruzime. Avem nevoie de mai mulţi lideri statali care să protejeze acest drept la nivel local. Trebuie să alegem funcţionari care să facă acest lucru”, a declarat Biden, într-un discurs susținut la puțin timp după pronunțarea deciziei.

Pe de altă parte, judecătorii liberali care au votat împotriva anulării dreptului garantat prin Constituție au transmis, într-o notă separată: „Cu tristețe – pentru această Curte, dar mai mult, pentru multe milioane de femei americane care au pierdut astăzi o protecție constituțională fundamentală – noi ne delimităm de această decizie”.

Decizie istorica in SUA. Ce se intampla dupa ce dreptul constitutional al femeilor de a face intrerupere de sarcina a fost anulat
In SUA au loc proteste in urma deciziei date de Curtea Suprema

Decizia afectează 36 de milioane de femei

Organizația Planned Parenthood estimează că decizia dată de Curtea Supremă ar putea afecta 36 de milioane de femei, aflate la vârsta fertilă. Vicepreședintele Kamala Harris a avut o discuție cu mai mulți procurori generali din state democrate, iar tema principală a fost felul în care poate fi apărat dreptul femeilor de a alege să facă întrerupere de sarcină. În urma deciziei luate de Curtea Supremă, fiecare stat în parte poate decide să limiteze sau să interzică dreptul la avort.

Mai multe state americane au deja în vigoare sau urmează să adopte legi prin care interzic întreruperea sarcinii. Altele au adoptat măsuri stricte prin care reglementează procedura medicală. Decizia Curții a fost așteptată timp de două luni și se estimeacă că aproape jumătate dintre statele americane își vor schimba legislația după hotărârea Curții.

Congresul poate adopta legi care să anuleze decizia Curții Supreme, însă procesul ar putea fi unul de lungă durată, estimează specialiștii. Dreptul de a face întrerupere de sarcină le era garantat femeilor din Statele Unite ale Americii prin Constituție din 1973, după decizia dată în celebrul caz „Roe versus Wade”.

Urmăriți Impact.ro și pe