G7 și liderii NATO vor crește presiunile asupra Rusiei. Nici preocupările cu privire la China nu sunt uitate

Elena Avramescu 23.06.2022, 06:35
G7 și liderii NATO vor crește presiunile asupra Rusiei. Nici preocupările cu privire la China nu sunt uitate

Președintele Joe Biden pleacă sâmbătă pentru a se întâlni cu alți lideri ai G7 din sudul Germaniei, înainte de a se îndrepta către Madrid pentru un summit unde NATO va anunța planurile de extindere a forțelor în Europa de Est, iar Washingtonul va stabili pași pentru consolidarea securității europene.

Se pun presiuni mari asupra Rusiei

Liderii democrațiilor bogate din Grupul celor Șapte și alianța NATO vor depune eforturi pentru a crește presiunea asupra Rusiei în privința războiului din Ucraina, subliniind în același timp preocupările lor continue cu privire la China, au declarat miercuri oficialii americani.

Includerea, pentru prima dată, a liderilor din Australia, Japonia, Coreea de Sud și Noua Zeelandă în summitul NATO a avut ca scop să arate că războiul din Ucraina nu a diminuat atenția națiunilor occidentale asupra Chinei, au spus oficialii. Liderii G7, întâlniți la un castel alpin la o oră la sud de München, în perioada 26-28 iunie, vor aborda și „practicile economice coercitive” ale Chinei, care au devenit și mai agresive în ultimii ani.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a galvanizat parteneriatele noastre din întreaga lume. De asemenea, arată cum Ucraina nu ne face să luăm ochii de la minge pe China. De fapt, dimpotrivă”, a spus un al doilea oficial, potrivit Reuters.

De fapt, un nou concept strategic care va fi susținut de liderii NATO atunci când se vor întâlni la Madrid, în perioada 29-30 iunie, va aborda amenințările reprezentate de Rusia și, pentru prima dată, de China, a spus oficialul.

Germania, care conduce G7 anul acesta, a invitat, de asemenea, Argentina, India, Indonezia, Senegal și Africa de Sud să participe la anumite sesiuni de la summit.

Liderii G7 vor lansa o nouă inițiativă de infrastructură menită să ofere țărilor cu venituri mici și medii alternative de investiții transparente de înaltă calitate, au spus oficialii, o referire clară la proiectul Belt and Road al Chinei, care a fost criticat pentru contractele opace și condițiile de împrumut oneste.

„La summit, vom lansa un set concret de propuneri pentru a crește presiunea asupra Rusiei și a demonstra sprijinul nostru colectiv pentru Ucraina”, a spus unul dintre oficiali, fără a oferi detalii.

Impactul războiului Rusiei în Ucraina asupra creșterii semnificative a prețurilor energiei și alimentelor și pune în pericol țările cu venituri mici și medii va fi un alt punct focal, au spus oficialii.

„Liderii vor promova, de asemenea, o viziune a lumii bazată pe libertate și deschidere, nu constrângere, nu agresiune, nu sfere de influență. Ei vor consolida cooperarea noastră în problemele economice, spațiul cibernetic și cuantic și, în special, provocările puse de China”, a adăugat oficialul.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va aborda ambele întâlniri virtual, elaborând planul său de luptă pentru a contracara Rusia și asistența de securitate de care țara sa are nevoie pentru a-l îndeplini, au spus oficialii americani.

Biden se va întâlni bilateral cu cancelarul german Olaf Scholz, dar și cu președintele spaniol Pedro Sanchez și cu regele Felipe la Madrid, au spus oficialii.

Nu a existat niciun anunț cu privire la vreo întâlnire bilaterală între Biden și președintele turc Tayyip Erdogan, care blochează planurile ca Finlanda și Suedia să adere la NATO, dar unul dintre oficiali a spus că Washingtonul este încrezător că preocupările Turciei vor fi abordate și că se va ajunge la un consens.

Urmăriți Impact.ro și pe