Evenimentele recente din Statele Unite ale Americii, care pentru mulți români au semănat cu Revoluția din 1989, mai ales că pe ecrane a apărut și drapelul României cu stema decupată, au atras privirile întregii lumi. Rusia și China nu au ratat ocazia să ridiculizeze America.
Mii de oameni au luat cu asalt clădirea Capitoliului, un monument al democrației. Susținătorii lui Donald Trump au dat năvală în clădire și au recurs la violențe de tot felul. Patru persoane au murit în timpul asediului de la Capitoliu, 14 polițiști au fost răniți și 52 de persoane au fost arestate. Incidentele au lăsat cu gura căscată întreaga omenire.
Chiar dacă nu s-a grăbit să-l felicite pe Joe Biden, după câștigarea alegerilor din SUA, reacția Rusiei la asediul de la Capitoliu a venit foarte prompt. Rusia critică sistemul electoraldin SUA și spune că acesta nu răspunde normelor democratice moderne.
”Sistemul electoral al SUA este arhaic, nu răspunde normelor democratice moderne. Media a devenit un instrument de luptă politică. Este în mare parte motivul pentru divizarea societăţii din SUA”, spune departamentul pentru afaceri externe al Rusiei.
Nici Turcia nu a ratat momentul să dea sfaturi Statelor Unite ale Americii, iar ironia a fost la ordinea zilei. ”Turcia monitorizează îngrijorată evenimentele din SUA, inclusiv tentativa de a pătrunde în clădirea Capitoliului. Suntem convinsi că SUA va trece peste această criză domestică cu calm”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Evenimentele din SUA au fost privite de tinerii din China mai ceva ca un film de acțiune de la Hollywood. Mulți dintre ei au recunoscut că și-au luat popcorn și s-au uitat la asediul de la Capitoliu ca la un film bun. ”E un spectacol pe cinste”, au postat ei pe site-ul de socializare chinezesc Weibo.
O reacție a venit și din partea ministerului de Externe din România, care a precizat că are încredere în democrația din SUA. ”Violența de la Capitol Hill din Washington DC este îngrijorătoare și inacceptabilă. Avem încredere în democrația SUA, care ar trebui să rămână un model mondial, și ne exprimăm încrederea că situația va detensiona în curând pentru a permite reluarea certificării voturilor electorale”, este mesajul postat pe Twitter.