SUA ordonă cetățenilor americani din Ucraina să părăsească țara. Joe Biden vrea să mărească efectivul militar din regiune

Beatrice Dumitru 24.01.2022, 09:50
SUA ordonă cetățenilor americani din Ucraina să părăsească țara. Joe Biden vrea să mărească efectivul militar din regiune

Rusia ar putea ataca Ucraina în orice moment, este avertismentul SUA, iar președintele Joe Biden ia în calcul să sporească numărul soldaților în Europa de Este și țările baltice. În aceste condiții, Departamentul de Stat a recomandat ca toți cetățenii americani din Ucraina să părăsească țara imediat, pe fondul acumulării de trupe ruse la graniță.

Cetățenii americani, sfătuiți să plece din Ucraina

Tensiunile din Ucraina au crescut de luni de zile după ce Kremlinul a adunat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei, acțiune despre care Occidentul spune că înseamnă pregătirea pentru un război care să împiedice Ucraina să se alăture vreodată alianței NATO.

În acest context, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că a ordonat membrilor familiei diplomaților americani să părăsească Ucraina, în timp ce președintele american Joe Biden se gândește să sporească resursele militare în Europa de Est pentru a contracara acumulările de trupe rusești și vrea să trimită între 1.000 și 5.000 de soldați.

Elaborăm planuri și ne consultăm cu aliații pentru a determina opțiunile de a merge mai departe”, a spus un înalt oficial de la Casa Albă.

Ordinul, care le-a permis și diplomaților americani trimiși la ambasada din capitala Kiev să plece, a fost unul dintre cele mai clare semne de până acum că oficialii americani se pregătesc pentru o mișcare agresivă a Rusiei în regiune.

SUA îndeamnă cetățenii americani din Ucraina să părăsească țara. Biden vrea să mărească efectivul militar din regiune
Rusia a masat peste 100.000 de soladați la granița cu Ucraina.

Acțiunea militară a Rusiei ar putea avea loc în orice moment. Oficialii nu vor fi în măsură să evacueze cetățenii americani într-o astfel de situație, așa că cetățenii americani aflați în prezent în Ucraina ar trebui să planifice în consecință. Recomandarea noastră este ca aceștia să ia în considerare plecarea acum”, a precizat Ambasada SUA într-un comunicat, preluat de Reuters.

Marea Britanie acuză Rusia

Anunțul Departamentului de Stat vine la o zi după ce autoritățile britanice au declarat că dețin informații că guvernul rus îl consideră pe fostul deputat ucrainean Evhen Muraiev ca potențial candidat pentru o conducere pro-rusă la Kiev.

Ministerul rus de Externe a respins acuzația britanică despre care a spus că este o „dezinformare”, acuzând NATO de „escaladarea tensiunilor” asupra Ucrainei.

Kremlinul a negat în mod repetat faptul că vrea să invadeze Ucraina, așa cum s-a întâmplat în 2014, când a anexat peninsula Crimeea și a susținut forțele separatiste care au preluat controlul unor părți mari din estul Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...