UPDATE. SUA și Rusia, întâlnire crucială pentru criza din Ucraina. Discuțiile de la Geneva s-au încheiat. Ce au stabilit cele două părți

Beatrice Dumitru 21.01.2022, 15:40
UPDATE. SUA și Rusia, întâlnire crucială pentru criza din Ucraina. Discuțiile de la Geneva s-au încheiat. Ce au stabilit cele două părți

Discuția de la Geneva dintre secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, s-a încheiat. Oficialul rus a precizat că Rusia va primi răspunsuri scrise la propunerile sale privind garanțiile de securitate în zilele următoare, în timp ce Antony Blinken a spsus că cele două părți au stabilit o nouă întâlnire.

Întîlnirea de la Geneva dintre SUA și Rusia s-a încheiat

Update 15:15 – Rsuia și SUA s-au întâlnit în încercarea de a detensiona situația din Ucraina. Moscova așteaptă răspunsuri de la Occident cu privire la cererile sale de garanții de securitate și a repetat că Rusia nu reprezintă nicio amenințare pentru țara vecină.

Am convenit asupra prezentării unor răspunsuri scrise săptămâna viitoare pentru propunerile noastre”, a spus ministrul rus de Externe după întâlnire.

Antony Blinken a afirmat că SUA sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a convenit cu omologul său asupra unei noi întâlniri săptămâna viitoare. De asemenea, oficialul american a precizat că a tranmis Rusiei că NATO va reacționa „rapid, sever și unitar”, în cazul invadării Ucrainei.

“Am fost clar. Dacă forțele militare ruse trec peste granița Ucrainei, aceasta este o nouă invazie. Va fi întâmpinată cu un răspuns rapid, sever și unit din partea Statelor Unite și a partenerilor și aliaților noștri”, a declarat Blinken, citat de Reuters.

Blinken a mai spus că Washington a căutat în timpul discuțiilor de la Geneva să stabilească dacă Moscova este pregătită să urmeze o cale diplomatică pentru a calma tensiunile din Ucraina și ambele părți au convenit că este important ca acest proces să continue.

Știrea inițială

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se confruntă vineri cu negocieri dure cu omologul său din Rusia, în încercarea de a detensiona situația din Ucraina. Moscova a masat peste 127.000 de soladați la granița cu țara vecină, inclusiv rachete cu rază medie de acţiune de tipul Iskander, potrivit rapoartelor Ministerului Apărării de la Kiev.

Antony Blinken se va întâlni cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la Geneva, în Elveția, după alte trei runde de discuții eșuate. Kremlinul a spus că așteaptă răspunsuri clare de la Occident cu privire la cererile sale și crede că negocierile ar putea atenua tensiunile actuale.

SUA și Rusia, întâlnire crucială pentru criza din Ucraina. Moscova speră ca Occidentul să răspundă cererilor sale
Antony Blinken se întâlnește cu Serghei Lavrov.

„Sper că da, da. Sper ca secretarul Blinken să nu vină la Geneva cu mâna goală, ci cu un răspuns, care a fost promis la propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate, cele care au fost prezentate Statelor Unite și țărilor NATO”, a declarat Vladimir Chizhov, reprezentantul permanent al Rusiei la UE, pentru CNBC.

Cererile Rusiei pentru SUA

Luna trecută, Rusia a prezentat mai multe cereri față de Ucraina, printre alte chestiuni de securitate, într-un proiect de pact de securitate. În document, a cerut ca SUA să oprească extinderea NATO în est și să nu permită fostelor state sovietice să se alăture Alianței Nord-Atlantice.

De asemenea, Rusia a cerut ca SUA „să nu stabilească baze militare” pe teritoriile niciunui fost stat sovietic care nu este membru NATO. Dar SUA și alianța  au respins solicitările, despre care au spus că sunt inacceptabile.

Relațiile dintre Kremlin și Occident au atins un nivel scăzut în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea, iar Moscova a sprijinit o revoltă în estul Ucrainei, la Donbas, unde luptele între forțele ucrainene și trupele pro-ruse a continuat și au dus la peste 12.000 de decese.

Urmăriți Impact.ro și pe