Belarus și Rusia, exerciții militare comune. Trupele de la Moscova au ajuns în Belarus pentru manevre de „pregătire pentru luptă”

Beatrice Dumitru 18.01.2022, 12:50
Belarus și Rusia, exerciții militare comune. Trupele de la Moscova au ajuns în Belarus pentru manevre de „pregătire pentru luptă”

Belarus și Rusia au programat exerciții militare surpriză, pe fondul tensiunilor foarte mari dintre est și vest provocate de criză din Ucraina. La doar o zi după ce președintele Aleksandr Lukașenco anunțase manevrele ruse-bieloruse, trupele de la Moscova au început să sosească în Belarus.

Trupele rusești au început să sosească în Belarus

Exercițiile se vor desfăşura în vestul Belarusului, în apropierea graniţele cu ţările membre NATO, Polonia şi Lituania, precum şi pe graniţa de nord a Ucrainei. Aleksandr Lukaşenko a declarat că Polonia şi Țările Baltice au masat peste 30.000 de militari la graniţele cu Belarus.

Belarus a anunțat sosirea trupelor militarea rusești pentru exerciții de „pregătire pentru luptă”, în februarie. El a justificat aceste menevre prin întărirea sistemului NATO în Polonia și în Statele Baltice, la granițele țării sale, precum și prin situația din Ucraina.

„Viitoarele exerciții de pregătire operațională și de luptă au loc din cauza înrăutățirii situației politico-militare din lume, a creșterii continue a tensiunilor în Europa, în special la granițele de vest și de sud ale Belarusului”, a indicat Ministerul Belarus. al Apărării într-un comunicat de presă, citat de Le Figaro.

Pe rețele de socializare din Rusia au fost difuzate imagini cu trenuri întregi încărcate cu echipament militar și vehicule blindate, care se îndreptau spre graniță.

Manevrele militare se desfășoară în două etape

Aceste manevre se desfășoară în două etape: prima, până pe 9 februarie, presupune desfășurarea trupelor ruse și belaruse în „zonele amenințate”, securizarea infrastructurii de stat și militare, protecția spațiului aerian. Apoi, în perioada 10-20 februarie, urmează să aibă loc manevrele propriu-zise la mai multe baze militare din Belarus.

Aceste manevre din Belarus, un aliat al Moscovei situat la nord de Ucraina, se desfășoară în vreme ce Rusia a adunat zeci de mii de trupe la granița cu această țară, motiv de îngrijorare pentru Occident care se teme de o invazie.

Anunțul acestor exerciții vine și în momentul în care rușii și americanii trebuie să decidă cu privire la continuarea eforturilor lor diplomatice, după o serie de discuții eșuate în incercarea de a dezamorseze riscul unui nou conflict în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...