SUA a început bombardamentul către Afganistan. Violențele au loc în paralel cu retragerea trupelor americane din țară

Nicu Stan, Alexandru Teodorescu 23.07.2021, 19:13
SUA a început bombardamentul către Afganistan. Violențele au loc în paralel cu retragerea trupelor americane din țară

SUA a început bombardamentul către Afganistan. Violențele au loc în paralel cu retragerea trupelor americane din țară. Pe picior de plecare, americanii au decis să dea o mână de ajutor trupelor afgane împotriva talibanilor. Mai multe detalii, în articolul de mai jos.

SUA bombardează taberele de talibani din Afganistan. Armata SUA mai are puțin și se retrage definitiv din zonă

SUA a început bombardamentul către Afganistan, iar violențele au loc în paralel cu retragerea trupelor americane din țară.

SUA au decis să ajute forțele afgane aflate sub presiunea talibanilor și au lansat mai multe atacuri aeriene spre pozițiile taberelor acestora. De asemenea, violențele au loc în paralel cu retragerea trupelor SUA din Afganistan.

Talibanii au reanceput violentele in Afganistan
Talibanii au reanceput violentele in Afganistan

SUA sprinjină forțele afgane

Astfel, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat ieri că atacurile aeriene au fost lansate în ultimele zile, în sprijinul forţelor de securitate din Afganistan, însă nu a oferit mai multe detalii.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a anunțat că loviturile aeriene care au avut loc miercuri seară, în zona periferiei oraşului Kandahar, la sud, au provocat moartea a trei luptători.

S-a încălcat acordul de la Doha

”Confirmăm aceste atacuri aeriene şi le condamnăm în termenii cei mai duri. Este un atac clar şi o încălcare a acordului de la Doha potrivit căruia forţele americane nu mai pot lansa operaţiuni militare după luna mai”, a spus acesta, referindu-se la un acord între SUA şi talibani privind retragerea forţelor americane.

De asemenea, reprezentantul talibanilor a amenințat că, dacă soldații americanii vor mai lansa orice altă operaţiune, ”vor fi responsabili de consecinţe”.

Retragerea SUA a intensificat violențele

În plus, violențele din Afganistan s-au intensificat după anunțul privind retragerea trupelor SUA. Până în prezent au părăsit Afganistanul aproape toți soldații americani, mai puțin cei care protejează ambasada SUA din Kabul, precum şi aeroportul din capitală.

Nu în ultimul rând, provincia Kandahar este în mod tradiţional un fief al talibanilor. Aici, în ultimele săptămâni, insurgenţii au cucerit principala trecere a frontierei cu Pakistanul, la Spin Boldak, infomează Agerpres.

SUA, 20 de ani de prezență armată în Afganistan

Trupele americane se retrag din Afganistan, după 20 de ani de prezență.

”E timpul să punem capăt celui mai lung război al Americii”, spunea de curând președintele Joe Biden.

SUA a tocat sume uriașe de bani în Afganistan

Astfel, au fost perioade în care SUA a cheltuit 100 de miliarde de dolari pe an în Afganistan, aproximativ jumătate din PIB-ul țării noastre. În afară de bani mulți cheltuiți, războiul a avut și un cost în vieți omenești, care nu va putea fi uitat niciodată.

SUA a invadat Afganistanul în luna octombrie a anului 2001, la scurt timp după atacul de terorist de la 11 septembrie. I-a alungat de la putere pe talibani, pe care i-a acuzat că îi adăpostesc pe Osama Bin Laden și alți lideri al-Qaeda.

Urmăriți Impact.ro și pe