Țara care vrea să ia locul SUA în Afganistan, după retragere. ”Să vedem dacă se vor înțelege cu talibanii”

Nicu Stan 06.07.2021, 15:54
Țara care vrea să ia locul SUA în Afganistan, după retragere. ”Să vedem dacă se vor înțelege cu talibanii”

Țara care vrea să ia locul SUA în Afganistan, după retragere. ”Să vedem dacă se vor înțelege cu talibanii”. Ce are de gând această națiune să facă în Afganistan, vedeți în articolul de mai jos.

SUA se retrage din Afganistan, iar o altă țară vbrea să îi ia locul. Ce interese are această țară

O altă țara vrea să ia locul SUA în Afganistan după ce armata americană se va retrage din teritoriu. Tot ce trebuie să facă această țară este să se înțeleagă cu talibanii.

Astfel, China intenţionează să umple golul lăsat de SUA în Afganistan odată cu retragerea militarilor săi, planul Beijingului fiind de includere a acestei ţări instabile în ”Noul Drum al Mătăsii”.

Presedintele chinez Xi Jinping si presedintele afgan Ashraf Ghani
Presedintele chinez Xi Jinping si presedintele afgan Ashraf Ghani

Pleacă americanii, vin chinezii

În timp ce trupele americane părăseau vineri principala bază militară din Afganistan, chinezii se pregăteau să-şi facă loc în ţară devastată de război. Autorităţile de la Kabul, tatonate de China, iau în calcul participarea la Coridorul Economic China-Pakistan (CPEC), un proiect de 62 miliarde de dolari din cadrul ”Noului Drum al Mătăsii”, informează Daily Mail.

”Noul Drum al Mătăsii”, lansat în anul 2013 de către preşedintele chinez Xi Jinping, urmărește crearea unei reţele de infrastructuri care să asigure bani şi influenţă politică pentru regimul comunist de la Beijing.

De ce vrea China în Afganistan

Intrarea Chinei în Afganistan intervine totodată pe fondul creşterii ameninţării din partea talibanilor, care vor să profite de retragerea Americii, programată pe 11 septembrie, şi să cucerească teritorii.

Astfel, peste 1.000 de soldaţi afgani au fugit ieri în Tadjikistan din calea unei ofensive a talibanilor. Talibanii au preluat deja sub control şase districte cheie din provincia nordică Badakhshan, care se învecinează atât cu Tadjikistanul, precum şi cu China.

Chinezii vor să conecteze din punct rutier Kabulul

În ceea ce priveşte Afganistanul, Beijingul este interesat de construcţia unui drum care să lege Kabul de Peshawar, oraş din nord-vestul Pakistanului.

”Conectarea rutieră a Kabulului cu Peshawarul înseamnă aderarea formală a Afganistanului la CPEC”, a declarat pentru Daily Beast o sursă apropiată din dosar.

Chinezii au mai încercat intrarea în Afganistan, însă nu aveau loc de americani

De asemenea, chinezii au mai încercat să-şi extindă proiectele de infrastructură în Afganistan, însă autorităţile de la Kabul au ezitat să aprofundeze această apropiere de teama de a nu produce deranj cu SUA. Acum, odată cu părăsirea bazei Bagram, China urmează să fie primită cu braţele deschise, informează Daily Mail.

”Preşedintele afgan Ashraf Ghani are nevoie de un aliat cu resurse, influenţă şi capacitate de a oferi sprijin militar guvernului său”, a declarat pentru Daily Beast sursa mai sus-menţionată.

Ce vrea să facă chinezii din Afganistan

Pe de altă parte, Afganistanul ar putea servi pentru China drept nod strategic către Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi Europa.

”Plecarea Washingtonului din Afganistan oferă Beijingului o oportunitate strategică”, afirmă Michael Kugelman, un expert în afaceri pentru regiunea Asiei de Sud.