Nu este un mister fatpul că efectele încălzirii globale sunt dezastruoase, lucru care determină oamenii de știință să conducă tot mai multe teste pentru a stopa acest fenomen amenințător. Experții în domeniu au demonstrat care ar fi beneficiile dacă încălzirea globalaă ar fi limitată la 1,5 grade Celsius.
Potrivit oamenilor de știință, limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius ar putea reduce la jumătate ritmul de creștere al nivelului mării datorită topirii stratelor de gheață din acest secol. Într-un studiu major, se modelează modul în care spațiile înghețate ale Pământului vor răspunde la emisiile de gaze cu efect de seră din ce în ce mai mari.
Din 1993, topirea gheții terestre a contribuit la cel puțin jumătate din creșterea globală a nivelului mării și oamenii de știință au avertizat anterior că vastele straturi de gheață din Antarctica dispar mai repede decât arătau cele mai nefavorabile scenarii. O echipă internațională formată din peste 50 de oameni de știință din domeniul climatului, a combinat sute de simulări de topire a stratelor de gheață din Antarctica și Groenlanda, care conțin suficientă apă înghețată pentru a ridica mările lumii la aproximativ 65 de metri.
Au inclus, de asemenea, modelarea topirii din cei peste 220.000 de ghețari ai Pământului, care reprezintă doar un procent de gheață de pe planetă, dar contribuie la fel de mult ca o cincime din creșterea nivelului mării. Echipa a analizat modelele pentru a veni cu estimări de probabilitate a cantității de topire a gheții care ar ridica oceanele sub o varietate de căi de emisii.
Potrivit studiului, dacă populația limitează cu succes încălzirea la 1,5C , așa cum arată obiectivul stabilit în acordul climatic de la Paris, s- ar putea reduce la jumătate contribuția gheții la creșterea nivelului mării până în 2100. Acest lucru este comparat cu aproximativ 3 grade Celsius, actualul nivel, în cazul în care promisiunile actuale ale țărilor de reducere a emisiilor ar fi îndeplinite.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Nivelul mării la nivel mondial va continua să crească. Dar am putea reduce la jumătate această contribuție din topirea gheții dacă limităm încălzirea la 1,5 ° C, în raport cu angajamentele actuale”, a declarat autorul principal al studiului, Tamsin Edwards, de la departamentul de geografie al King’s College din Londra.
Acest studiu a fost publicat în revista Nature, și s-a constatat faptul că dacă încălzirea globală ar fi limitată la 1,5 grade Celsius, atunci creșterea nivelului apelor ar fi de 13 centimetri până în 2100, comparativ cu 25 de centimetri, cât arată cifrele în prezent. Analiza a arătat că nivelulul de creștere a mării atribuită stratului de gheață din Groenlanda ar scădea cu 70% dacă s-ar atinge obiectivul de 1,5 grade Celsius, iar contribuția ghețarilor de pe uscat s-ar reduce la jumătate.
Totuși, când a venit vorba despre Antarctica, predicțiile cu privire la acest lucru au fost mult mai variate și mai puțin clare. Co-autorul Sophie Nowicki, de la NASA Goddard Flight Center, a declarat că incertitudinea modelelor se datorează în mare măsură în ceea ce privește creșterea zăpezii de pe un continent.
„Groenlanda este cu adevărat sensibilă la schimbările atmosferice și, astfel, într-o lume mai caldă, se topesc mai mult pe suprafața stratelor de gheață. În Antarctica, este foarte complex. O lume mai caldă ar putea însemna mai multă ninsoare, dar ar putea însemna și mai mult topire pe partea laterală a foii de gheață”, a spus Nowicki.
Calculele au arătat o șansă de 95% ca Antarctica să contribuie cu mai puțin de 56 de centimetri la creșterea nivelului mării până în 2100. Dar, într-un „scenariu pesimist”, studiul a arătat că Antarctica ar putea ridica oceanele globale cu mai mult decât atât, chiar dacă omenirea reușește să pună capăt încălzirii la 1,5 grade Celsius.