Studiu: Varianta Omicron, la fel de severă precum variantele anterioare

05 05. 2022, 09:42

La doar două luni de la momentul în care au fost depistate primele cazuri în Africa de Sud, varianta Omicron devenise dominantă la nivel mondial, cu 58,5% din totalul contagierilor. Dar Organizația Mondială a Sănătății preciza că Omicron cauzează forme mai puţin grave de COVID-19 decât alte variante. Însă, un nou studiu contrazice această teorie.

Ce arată noul studi despre Omicron

Varianta Omicron a fost identificată prima dată în Africa de Sud, în luna noiembrie 2021, iar OMS a clasificat-o drept una îngrijorătoare, deoarce s-a descoperit că are mai multe mutații și se răspândește mult mai rapid decât variantele anterioare, dar că nu provoacă forme grave de coronavirus.

Un studiu amplu realizat în Statele Unite a arătat că varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 este la fel de severă ca și variantele anterioare, spre deosebire de ipotezele lansate după cercetările anterioare, potrivit cărora ar fi mai transmisibilă, dar mai puțin gravă, notează Reuters.

Varianta Omicron a fost descoperită în Africa de Sud.

Am descoperit că riscurile de spitalizare și de mortalitate au fost aproape identice între perioade”, au spus patru oameni de știință care au condus studiul pe baza înregistrărilor a 130.000 de pacienți cu COVID-19, referindu-se la perioadele din ultimii doi ani când diferite variante erau dominante în întreaga lume.

Țările în care au fost efectuate studiile despre Omicron

Studiul, care face obiectul unei evaluări inter pares la Nature Portfolio și care a  fost postat pe Research Square pe 2 mai, a fost ajustat pentru factori de confuzie, inclusiv demografie, nivelul de vaccinare și indicele de comorbiditate Charlson, care prezice riscul de deces într-un an de la spitalizare pentru pacienții cu stări comorbide specifice.

Cercetările care susțineau că varianta Omicron era mai puțin severă au fost efectuate în diferite țări, inclusiv în Africa de Sud, Scoția, Anglia și Canada, au spus oamenii de știință de la Spitalul General Massachusetts, Universitatea Minerva și Școala de Medicină Harvard.

Aceștia au precizat că studiul lor ar putea avea mai multe limitări, inclusiv posibilitatea de a subestima numărul de pacienți vaccinați mai recent împotriva COVID-19 și numărul total de infecții, deoarece a exclus pacienții care au efectuat teste rapide la domiciliu.