OMS a descoperit cea mai contagioasă variantă de coronavirus din istorie. Ce este XE, derivată din Omicron

Beatrice Dumitru 05.04.2022, 12:55
OMS a descoperit cea mai contagioasă variantă de coronavirus din istorie. Ce este XE, derivată din Omicron

În timpul celor doi ani de pandemie de coronavirus, virusul a suferit mutații față de tulpina originală, iar variante precum Alpha, Beta, Delta, Gamma și Omicron s-au succedat, fiecare având caracteristicile sale. Acum, Organizația Mondială a Sănătății a confirmat apariția unei noi variante, o combinație între Omicron original și subvarianta BA.2, care ar putea fi cea mai contagioasă din istorie.

Trei noi variante de coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) continuă să avertizeze că pandemia de coronavirus nu s-a terminat. În ciuda faptului că se înregistrează progrese pentru o revenire la noua normalitate, virusul continuă să circule în întreaga lume. De-a lungul acestor doi ani s-a demonstrat că, cu cât se circulă mai mult, cu atât transmitearea este mai mare și virusul poate să sufere mutații.

De altfel, OMS a raportat apariția a trei noi variante denumite XD, XF și XE, ultima fiind cea mai periculoasă. XD și XF sunt combinații între variantele Delta și Omicron, în timp ce XE rezultă din combinația dintre varianta originală a Omicron (BA.1) și subvarianta dominantă BA.2., cunoscută și sub numele de varianta invizibilă a Omicron.

OMS a descoperit cea mai contagioasă variantă de coronavirus din istorie. Ce este XE, derivată din Omicron
Pandemia de coronavirus durează de mai bine de doi ani.

XE, rezultată din Omicron și varianta invizibilă a Omicron

Varianta XE a Covid-19 a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie la mijlocul lunii ianuarie și de atunci s-au înregistrat 637 de cazuri și a ajuns și în alte țări, cum ar fi Thailanda și Israel. Aceasta se transmite foarte repede și este mai infecțioasă, deoarece crește cu 10% mai repede decât varianta invizibilă a Omicron, conform studiilor efectuate, relatează MARCA.

Astfel, XE a devenit cel mai contagios virus din istorie, fiind cu 70% mai infecțios decât versiunea originală. Subtipul BA.2 este predominant în Spania și este mutația care prezintă cele mai multe diferențe față de Omicron original, de aceea combinarea celor două a alertat comunitatea științifică.

„Estimările inițiale indică un avantaj al ratei de creștere a comunității de 10% în comparație cu BA.2. Cu toate acestea, această constatare necesită o confirmare suplimentară. „OMS continuă să monitorizeze îndeaproape și să evalueze riscul pentru sănătatea publică asociat cu variantele recombinante, împreună cu alte variante ale SARS-CoV-2”, se arată întrun raport al OMS, citat de cotidianul spaniol AS.

Din datele analizate, nu se poate confirma că are asociate alte simptome decât cele generate de cele mai recente variante, precum tusea, durerea în gât și curgerea nasului.

Vaccinarea în lume

Un raport ONU din luna martie arată că peste 2,8 miliarde de oameni nu au primit încă prima doză de vaccin împotriva coronavirusului, iar OMS a avertizat că aces lucru prezintă un risc serios de apariție a unor noi variante de Covid-19.

Până în prezent, doar 3% din populația țărilor considerate sărace a fost vaccinată cu cel puțin o doză împotriva coronavirusului. Procentul în țările cu venituri mai mari a ajuns la 60%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...