Structura ascunsă în centrul Pământului, descoperită de cercetători. Cum ne afectează pe toți, secretul a fost scos la iveală

Beatrice Dumitru 21.02.2023, 18:32
Structura ascunsă în centrul Pământului, descoperită de cercetători. Cum ne afectează pe toți, secretul a fost scos la iveală

Oamenii de știință au detectat o structură necunoscută până în prezent în interiorul nucleului Pământului. Cunoștințele noastre despre ceea ce se află sub scoarța terestră au fost deduse în principal din activitatea vulcanilor și din ce au arătat undele seismice. Cum ne afectează faptul că nucleul interior al Pământului pare să aibă un alt nucleu mai mic în interiorul său.

Semne ale unei structuri ascunse în interiorul nucleului Pământului

În 2021, geofizicianul de la Universitatea Națională din Australia, Joanne Stephenson, explica că „în mod tradițional, am fost învățați că Pământul are patru straturi principale: scoarța, mantaua, nucleul exterior și nucleul interior”. Dar din aceste observații indirecte, oamenii de știință au calculat că miezul interior extrem de fierbinte, cu temperaturi care depășesc 5.000 de grade Celsius reprezintă doar 1% din volumul total al Pământului, notează Science Alert.

Acum câțiva ani, Joanne Stephenson și colegii săi au descoperit dovezi că miezul interior al Pământului poate avea de fapt două straturi distincte. „Este foarte interesant și ar putea însemna că trebuie să rescriem manualele!” a spus cercetătorul la acea vreme.

Structura ascunsă în centrul pământului, descoperită de cercetători. Cum ne afectează pe toți, secretul a fost scos la iveală
A fost descoperită o structură ascunsă în interiorul nucleului Pământului. Sursa foto: Unsplash

Ce au descoperit cercetătorii

Echipa de cercetători a folosit un algoritm de căutare pentru a parcurge și potrivi mii de modele ale nucleului interior cu date observate de-a lungul mai multor decenii despre perioada propagării undelor seismice pe Pământ, adunate de Centrul Seismologic Internațional.

După ce au analizat câteva modele ale anizotropiei nucleului interior, modul în care diferențele în componența materialului său modifică proprietățile undelor seismice, cercetătorii au descoperit că unele sunt mai probabile decât altele. În timp ce unele modele sugerează că materialul din nucleul interior canalizează undele seismice mai repede paralel cu ecuatorul, altele indică faptul că amestecul de materiale permite unde mai rapide paralele cu axa de rotație a Pământului. Chiar și atunci, există argumente cu privire la gradul exact de diferență la anumite unghiuri.

Am găsit dovezi care ar putea indica o schimbare în structura fierului, ceea ce sugerează probabil două evenimente de răcire separate în istoria Pământului. Detaliile acestui mare eveniment sunt încă un mister, dar am adăugat o altă piesă a puzzle-ului când vine vorba de cunoștințele noastre despre nucleul interior al Pământului”, a spus Stephenson.

Prezența unui strat în interior a fost bănuită înainte pentru că existau indicii că acele cristale de fier care compun miezul interior au aliniamente structurale diferite.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...