Știați că avem un jucător român campion mondial la fotbal? Comunismul l-a făcut să rămână anonim în țara noastră

Marian Cărăvan / 26.05.2020, 16:12

România a bifat șapte prezențe la Campionatul Mondial de Fotbal, dar nu a fost niciodată aproape de a cuceri trofeul. Cu toate acestea, istoria a consemnat un campion mondial la fotbal din România! Dar cum a fost posibil acest lucru?

Jucătorul român campion mondial la fotbal e din Banat

Pare ireal la prima vedere, dar s-a întâmplat în urmă cu mai bine de 60 de ani. Singurul campion mondial la fotbal născut în România nu și-a renegat niciodată originile, din contră, s-a mândrit că e român. Povestea lui Josef Posipal începea în 1927, în orașul Lugoj. „Jupp”, așa cum era cunoscut lugojeanul, s-a născut dintr-un tată sas și o mamă cu origini maghiare, într-o perioadă în care celebrele Chinezul și Ripensia făceau legea în fotbalul românesc. Cum tatăl său a fost mare amator al sportului rege, pasiunea i-a fost insuflată și lui Josef, care ar fi jucat în perioada copilăriei la echipa locală Vulturii, deși nu există însă documente oficiale în acest sens.

Înainte de a se dedica fotbalului, Josef Posipal practica mai multe sporturi, printre care natație, atletism, handbal, patinaj, tenis de masă și schi. Cel de-al Doilea Război Mondial a dat peste cap viața multora, și nici Posipal nu a fost ferit. Pe când avea 16 ani, a emigrat în străinătate, la fel ca mulți români din Banat, și astfel a ajuns în 1943 în Germania de Vest. Temător în prima fază din cauza numelui său, și l-a schimbat în Josef Berwanger. A nimerit în Hanovra, unde urma să lucreze ca și ucenic într-o oțelărie, însă în plin război a ajuns să lucreze într-o fabrică de armament, până în anul 1945.

Sfătuit de mama sa să nu se mai întoarcă acasă

Aflat într-o Germanie distrusă de război, tânărul Josef Posipal voia să se întoarcă acasă după război, însă mama sa l-a implorat prin intermediul unei scrisori să nu facă acest lucru. În țară, dezastrul abia începea, comuniștii preluaseră puterea, iar etnicii germani din Banat și Transilvania erau deportați masiv în Rusia, ceea ce îl putea aștepta și pe Jupp. Nu era cale de întors. Jupp a avut totuși noroc, pentru că sfârșitul războiului îl prinsese într-o parte a Germaniei aflată sub ocupație americană.

Ce putea face în aceste condiții un tânăr care dintr-odată se trezise singur în lupta cu greutățile vieții? Fotbalul i-a fost salvarea și marea șansă de a realiza ceva. Mai întâi de amorul artei, după care și-a luat inima în dinți și a dat o probă de joc pentru Arminia Hanovra. 1947 a fost anul în care Jupp a semnat primul contract din viața sa de fotbalist profesionist și startul spre performanță. La 20 de ani, românului refugiat în plin război în Germania i se deschideau noi perspective. Nu i-au luat mai mult de doi ani și era deja starul echipei din Hanovra, și nu pe un post oarecare, ci pe acela de fundaș central.

Jupp Posipal, în naționala Germaniei de Vest

Cum a ajuns campion mondial

Evoluțiile de senzație ale lui Jupp Posipal au atras atenția celor de la Hamburg, care l-au vrut imediat în lot. Nici nu aveau cum să rateze așa ceva. Era un tânăr jucător, în plină ascensiune, care încă nu știa ce surprize i se pregăteau. Cariera sa a explodat pur și simplu. I se dusese vestea, astfel încât chiar selecționerul Germaniei de Vest a venit special să-l vadă la un meci. Nu a ezitat deloc. „Îl luăm!”, i-ar fi zis acesta secundului său. Zis și făcut, dar răspunsul lui Jupp când a aflat că va fi convocat la națională, l-a șocat pe selecționer: „Herr trainer, eu sunt cetățean român!”. Un mic amănunt care a fost rezolvat cu intervenție federală. Așa că în 1951, Jupp renunța la buletinul românesc și îl primea pe cel al Germaniei de Vest și putea debuta pentru „Panzere”. În chiar primul meci jucat de germani după ce de-al Doilea Război Mondial, un meci contra Turciei.

Și din acel moment, lugojeanul a rămas titular și a scris o pagină importantă în istoria fotbalistică a Germaniei. Trei ani mai târziu, participa împreună cu reprezentativa Germaniei de Vest la turneul final al Campionatului Mondial găzduit de Elveția, țară neutră în războiul în care nemții devastaseră cea mai mare parte a Europei. Spectatorii au exultat după ce Ungaria spulbera Germania cu 8-3 în grupe, însă cele două formații s-au întâlnit din nou chiar în finala competiției. Atunci, pe 4 iulie 1954, s-a înfăptuit ceea ce a rămas în istorie drept „minunea de la Berna”, după ce Ungaria a condus cu 2-0 încă din minutul 8, însă Germania de Vest a avut puterea să revină și să se impună cu 3-2 pentru primul titlu mondial din istorie.

Iar Jupp Posipal făcea parte din acea echipă și devenea astfel campion mondial la fotbal la fotbal, singurul român din istorie care a ridicat trofeul deasupra capului.

Singurul român campion mondial la fotbal a evoluat în 32 de partide între anii 1951 și 1956 în naționala Germaniei de Vest, pentru care a marcat un gol.

A jucat 250 de partide în tricoul lui Hamburg în perioada 1949 – 1958, marcând de 13 ori.

Josef Posipal s-a stins din viață la vârsta de 68 de ani, în Hamburg după niște probleme la inimă.

„Jupp Posipal a fost un exemplu de fair-play şi calitate umană, mult peste lumea sportului de azi” – Uwe Seeler, jucător şi antrenor de legendă la SV Hamburg și naționala Germaniei de Vest.