Cum l-au răpit comuniștii pe cel mai mare pilot de Formula 1 al timpurilor sale. Ce au vrut să obțină

Marian Cărăvan 15.05.2020, 18:15
Cum l-au răpit comuniștii pe cel mai mare pilot de Formula 1 al timpurilor sale. Ce au vrut să obțină

Formula 1 a avut episoade interesante de-a lungul istoriei sale. Un astfel de moment s-a petrecut în anii 50, în Cuba, unde Fidel Castro se pregătea să preia puterea. Pe insula privită ca o amenințare directă pentru Statele Unite ale Americii a fost răpit cel mai mare pilot de Formula 1 al timpurilor sale.

Cum l-au răpit comuniștii pe cel mai mare pilot de Formula 1 al timpurilor sale

Cuba era o țară răvășită de conflicte interne. Forțele de gherilă luptau împotriva regimului dictatorului Fulgencio Batista, care însă voia să dea bine în ochii poporului organizând tot felul de evenimente. Așa i-a venit ideea organizării unei curse auto pe străzile din capitala Havana și prin urmare cubanezii au avut parte în 1957 de un Mare Premiu de Formula 1, care nu făcea parte din calendarul oficial al competiției, însă s-a bucurat de o amre atenție în epocă, datorită numelor sonore care participau la curse. La prima ediție a participat și marele campion argentinian Juan Manuel Fangio, unul dintre cei mai mari piloți din istoria Formulei 1.

Argentinianul a și câștigat Marele Premiu al Cubei în 1957 și s-a întors și anul următor la Havana, să-și apere titlul. Dar, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată, după ce pilotul a fost răpit din hotelul în care era cazat de către un membru al Mișcării 26 Iulie, organizația revoluționară condusă de Fidel Castro, un opzant al regimului lui Batista. Nimic nu i-au putut opri pe oamenii lui Fidel Castro să-și pună planul în aplicare. La Hotelul Lincoln, din centrul Havanei, a sosit un tânăr revoluționar care i-a cerut lui Fangio să meargă cu el. Pilotul nu a bănuit nimic, a ieșit din hotel și s-a îndreptat împreună cu tînărul adept al mișcării lui Fidel Castro spre o mașină care îi aștepta în imediata apropiere. Juan Manuel Fangio a fost dus într-un apartament din Havana.

Ce au vrut să obțină răpitorii lui Juan Manuel Fangio

Răpitorii nu au avut nicio intenție de a-i face rău pilotului argentinian. Juan Manuel Fangio și-a amintit că a fost bine tratat de cei care l-au sechestrat. A mâncat o friptură cu cartofi și a dormit bine. A doua zi, comandantul revoluționarilor lui Castro din Havana, Faustino Pérez, a venit personal să-i prezinte scuze pentru că l-au răpit. Revoluționarii i-au oferit lui Fangio un aparat de radio pentru a asculta cursa, însă pilotul a refuzat.

Ce voiau răpitorii? Simplu. Aceștia doar încercau să submineze autoritatea guvernului lui Batista și să atragă atenția întregii lumi asupra cauzei lor. Și au reușit. Deși vestea răpirii lui Fangio s-a răspândit fulgerător în toată lumea, Batista nu a reușit să anuleze cursa. Polițiștii cubanezi au fost trimiși să scotocească Havana în căutarea răpitorilor, în timp ce restul piloților au fost ținuți sub pază toată noaptea. Celebrul Stirling Moss și-a amintit ulterior că cei care-l păzeau i-au bătut la ușă din trei în trei ore, toată noaptea, să se asigure că nu a fost răpit din camera de hotel.

Juan Manuel Fangio s-a născut pe 24 iunie 1911 și a murit pe 17 iulie 1995. A câștigat de 5 ori campionatul mondial de Formula 1 (în anii 1951, 1954, 1955, 1956 și 1957), concurând pentru patru echipe diferite (Alfa Romeo, Ferrari, Mercedes-Benz și Maserati). Recordul lui a stat în picioare timp de 46 de ani, fiind doborât de Michael Schumacher, în 2003.

Urmăriți Impact.ro și pe