VIDEO

Steve Jobs, la podcast cu Joe Rogan: când inteligența artificială l-a readus la viață pe fondatorul Apple

Gabriel Peneș 18.10.2022, 12:04
Steve Jobs, la podcast cu Joe Rogan: când inteligența artificială l-a readus la viață pe fondatorul Apple

Inteligența artificială l-a „înviat” pe Steve Jobs. Fondatorul Apple a murit în 2011, dar, de curând, o companie specializată în sintetizări de voce a „imaginat” un dialog al acestuia cu comediantul și podcasterul Joe Rogan, în cadrul unui podcast audio. „Vocea” lui Jobs a fost redată după analizarea majorității declarațiilor și aparițiilor acestuia în cadrul unei conversații cu un om – Rogan – care încă trăiește, dar cu care nu a vorbit niciodată în timpul vieții.

Steve Jobs, la podcast cu Joe Rogan

O „discuție” între Steve Jobs, fondatorul Apple, decedat în 2011, și comediantul american Joe Rogan, ce are un podcast foarte popular, JRE, a fost postată pe podcastul Podcast.ai de către o companie din Dubai specializată în sintetizarea de voci. Practic, este vorba de un dialog deepfake, dar folosit într-o modalitate mai puțin nocivă și care poate deschide perspective unor noi întrebuințări.

Pe scurt, deepfake („fals adânc”) înseamnă conținut falsificat cu ajutorul inteligenței artificiale, adică înregistrări video sau audio care arată și sună ca și cum ar fi reale, însă, de fapt, nu au existat. Fenomenul a apărut în 2017 pe rețeaua Reddit, în momentul în care un utilizator, cunoscut sub numele de deepfakes, a făcut astfel de video-uri trucate, folosindu-se de chipurile unor actori celebri.

Ulterior, prima „victimă” politică a acestei tehnologii a fost chiar fostul președinte Barack Obama, care, prin intermediul unui interpret, transmitea un mesaj necaracteristic. Au urmat și alte personalități politice sau vedete ce au devenit „ținta” unor deepfake-uri.

Când inteligența artificială l-a readus la viață pe fondatorul Apple

Acum, însă, folosind inteligența artificială compania a generat un dialog audio de aproape 20 de minute între Steve Jobs și Joe Rogan, descris ca „super realist”. Totul a fost posibil printr-un generator de voce bazat pe inteligența artificială, denumit Play.ht, scrie futurism.com.

Jobs și Rogan nu s-au întâlnit și nu au avut niciodată un asemenea dialog, în timpul vieții fondatorului Apple. Dar tehnologia a permis realizarea acestei discuții.

„Credem că în viitor tot conținutul creativ va fi generat de Inteligența Artificială (AI) ghidată de oameni și cea mai creativă muncă va depinde de abilitatea umană de a cere mașinilor să facă ceea ce omul își dorește”, a afirmat compania pe site-ul acesteia.

Vocea lui Steve Jobs a fost recreată după analizarea tuturor aparițiilor cu acesta existente pe internet, „inclusiv biografia și toate înregistrările cu el pe care le-am putut găsi”, a mai precizat compania care a creat „dialogul”.

Ca o curiozitate, în cadrul „discuției”, Jobs face referire și la Microsoft, dezvoltând criticile pe care le-a adus companiei lui Bill Gates de-a lungul anilor pentru incapacitatea de a crea un produs estetic. Afirmațiile „reînviatului” Jobs seamănă foarte mult cu cele făcute într-un faimos interviu din 1995.

„Asta e problema pe care am avut-o mereu cu Microsoft. În multe feluri, sunt oameni foarte isteți și au făcut o treabă bună, dar n-au avut niciodată gust. N-au avut niciun pic de simț estetic”, a spus „vocea” lui Jobs creată de AI în cadrul dialogului cu Joe Rogan.

Cei doi au mai abordat teme precum tehnologie, religie, droguri psihedelice și etica muncii. Rămâne de văzut dacă inițiativa companiei este legală din punct de vedere juridic, mai ales promovarea ca produs comercial a unei asemenea realizări.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....