Statele UE, luate prin surprindere de anunțul lui von der Leyen. Guvernele nu vor să impună planul de combatere a crizei energiei

Andrei Dumitrescu 08.09.2022, 09:45
Statele UE, luate prin surprindere de anunțul lui von der Leyen. Guvernele nu vor să impună planul de combatere a crizei energiei

Comisia Europeană a luat prin surprindere miercuri guvernele țărilor membre cu cinci idei pentru a aborda urgența energetică, iar reacția țărilor membre a fost împărțită.

Acest lucru îi va oferi probabil președintelui Comisiei, Ursula Von der Leyen, un anumit spațiu de manevră înaintea discursului de săptămâna viitoare privind starea Uniunii Europene, în care se așteaptă ca acesta să facă presiuni pentru un efort la nivelul întregii UE pentru a ține sub control prețurile la gaze naturale și electricitate. Miniștrii energiei din UE vor discuta despre prețurile energiei în cadrul unui summit de urgență care va avea loc vineri.

Cinci măsuri „imediate”

Von der Leyen a propus cinci măsuri „imediate” pentru a contribui la gestionarea urgenței energetice din Europa:

  • stabilirea unui plafon de preț pentru gazul rusesc;
  • măsuri obligatorii de reducere a cererii de energie electrică;
  • plafonarea veniturilor companiilor care generează energie electrică din surse cu costuri reduse (denumite producători inframarginali), urmând ca aceste „profituri neașteptate” să fie utilizate pentru a ajuta consumatorii;
  • o taxă de solidaritate pentru companiile producătoare de combustibili fosili care obțin profituri mari; și facilitarea sprijinului pentru companiile de utilități aflate în dificultate.

Două măsuri s-au evidențiat ca fiind susținute atât de Comisie, cât și de țările UE, au declarat mai mulți diplomați în urma unei reuniuni a ambasadorilor UE, potrivit Politico.

Prima dintre ele este acordarea de credite pentru a ajuta companiile de utilități să depună garanțiile financiare foarte mari necesare pentru a tranzacționa pe bursele de energie în actualul mediu de prețuri ridicate.

Cea de-a doua este impozitarea profiturilor producătorilor inframarginali – deși ambasadorii UE au dorit să primească asigurări că veniturile provenite din astfel de taxe vor rămâne în țara potrivită. Stabilirea detaliilor va fi importantă, deoarece centralele electrice care sunt plătite pentru a porni sau a opri energia în funcție de necesități pentru a echilibra rețeaua electrică fac adesea acest lucru la cererea companiilor de utilități aflate peste o graniță națională.

Cea mai controversată problemă este plafonarea prețurilor rusești – care vizează în mare măsură să pedepsească financiar Kremlinul pentru războiul din Ucraina, capitalele având „opinii foarte contradictorii”, a declarat un diplomat UE.

Germania a declarat că este „sceptică” în legătură cu această idee. Ungaria, cel mai apropiat aliat al Rusiei în UE, este împotriva ei, la fel ca Slovacia și cel puțin alte două țări, au declarat diplomații.

China, aliata Rusiei, dupa summitul cu liderii UE. Va sustine pacea in Ucraina „in felul sau”

Alții, printre care Polonia și Italia, doresc ca Comisia să meargă mai departe și să plafoneze prețul tuturor gazelor importate în UE. Von der Leyen a declarat că este un lucru pe care Comisia „îl analizează”, dar Bruxelles-ul s-a opus în linii mari acestei idei în evaluările sale de până acum, care ar fi mult mai complexă decât să distingă gazul rusesc.

În timp ce Norvegia, în prezent cel mai mare furnizor de gaze naturale al blocului comunitar, a declarat că ar putea fi deschisă la un plafon, există mai multe întrebări cu privire la SUA, unde democrații se confruntă cu alegeri strânse de la jumătatea mandatului în noiembrie.

Ungaria dorește, de asemenea, ca orice pachet energetic să fie convenit în unanimitate, mai degrabă decât prin procedură de urgență cu vot majoritar, așa cum dorește Comisia, a declarat un diplomat.

Apelul Poloniei de a reforma sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, pe care îl acuză de creșterea prețurilor la energie, nu a fost o soluție pentru Luxemburg, Irlanda, Germania, Finlanda și Suedia, a declarat un diplomat de rang înalt.

Surprinderea statelor UE

Ideea reducerii cererii de energie electrică este populară, dar, în timp ce propunerea lui von der Leyen solicită ca reducerile să fie obligatorii, țări precum Bulgaria, Ungaria, Grecia și Polonia doresc ca aceste măsuri să fie voluntare.

Comisia nu a abordat problema decuplajului prețurilor la gaze și electricitate, deși mai multe țări doresc acest lucru.

Țările au fost în mare parte luate prin surprindere de faptul că von der Leyen s-a grăbit înainte de calendar și a anunțat public propunerile, aflând că acest lucru se va întâmpla chiar înainte de eveniment, au declarat diplomații. Se aștepta ca reuniunea la nivel înalt de vineri să fie mai mult o masă de rezonanță pentru ca miniștrii UE să analizeze numeroasele idei pentru a face față situației de urgență.

Ambasadorii UE au fost nemulțumiți de faptul că von der Leyen a vorbit în același timp în care experții naționali discutau detaliile tehnice înaintea summitului de vineri. „Chiar nu a fost un noroc că a avut loc în același timp cu statele membre care discutau despre calea de urmat”, a declarat un diplomat UE.

Dar, în ciuda nemulțumirilor, capitalele au fost în general de acord că von der Leyen a avut dreptate să preia controlul dezbaterii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...