Planul UE pentru evitarea crizei energetice. Plafonarea prețului gazului rusesc și limitarea consumului de energie la orele de vârf

Andrei Dumitrescu 07.09.2022, 15:00
Planul UE pentru evitarea crizei energetice. Plafonarea prețului gazului rusesc și limitarea consumului de energie la orele de vârf

Ursula von der Leyen a prezentat o serie de propuneri mult așteptate pentru a aborda criza energetică din ce în ce mai gravă din UE și pentru a reduce facturile tot mai mari care pun gospodăriile și întreprinderile europene în dificultate financiară.

Președinta Comisiei Europene a propus un plan la nivelul UE de reducere a consumului de energie electrică, un plafon de preț pentru veniturile excedentare obținute din sursele de energie regenerabile și din energia nucleară, un mecanism de solidaritate pentru a capta profiturile „masive” și ”neașteptate” obținute de companiile producătoare de combustibili fosili și un program de ajutor de stat pentru a injecta lichidități suplimentare în întreprinderile de utilități aflate în dificultate.

„Manipularea piețelor de gaze are un efect de propagare pe piața energiei electrice”, a declarat von der Leyen miercuri după-amiază.

„Ne confruntăm cu prețuri astronomice la electricitate pentru gospodării și companii și cu o volatilitate enormă a pieței.”

Plafonarea prețurilor pentru gazul rusesc

Von der Leyen a avansat, de asemenea, o plafonare a prețurilor la importurile de gaze rusești prin conducte, care, dacă va fi introdusă, ar putea împinge Kremlinul să riposteze și să suspende total fluxurile de gaze.

„Trebuie să tăiem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei”, a spus ea.

În ultimele luni, Gazprom a redus fluxul de gaze prin conductele sale, oprind Nord Stream 1 pentru o perioadă nedeterminată.

Ca urmare, a explicat von der Leyen, ponderea gazului rusesc prin conducte în totalul importurilor UE a scăzut de la 40% înainte de război la 9% în prezent.

Ursula von der Leyen solicită „interventia de urgenta” pe piata energiei electrice. Ce pregateste UE

Norvegia, a spus ea, a înlocuit Rusia ca principal furnizor de gaze al blocului.

Președinta a adăugat că serviciile sale examinează, de asemenea, posibilitatea unui plafon de preț pentru toate gazele importate, care ar include gazul natural lichefiat (GNL), un produs care a devenit esențial pentru diversificarea față de Rusia.

Cu toate acestea, acest plafon de mare anvergură nu ar urma să fie prezentat pentru moment.

„GNL este rar și poate fi redirecționat către diferite regiuni”, a declarat von der Leyen. „Vrem să rămânem competitivi pentru furnizorii de GNL, dar să ne asigurăm că prețurile pe care le plătim nu sunt extraordinar de mari, ci într-un interval decent.”

Limitarea consumului de energie la orele de vârf

Măsurile prezentate de șefa Comisiei au toate un caracter excepțional și reflectă actul de echilibru între intervenția pe piața liberă și garantarea securității aprovizionării cu energie.

Prima propunere, economiile de energie electrică, ar urma să stabilească un „obiectiv obligatoriu” pentru limitarea consumului de energie în orele de vârf, când rolul gazului devine supradimensionat și facturile se umflă.

„Acest lucru necesită o reducere inteligentă a cererii. Avem nevoie de o strategie de aplatizare a vârfurilor care determină prețul energiei electrice”, a declarat von der Leyen.

UE a pus deja în aplicare un plan voluntar de reducere a consumului de gaze cu 15% până în primăvara anului viitor.

Cea de-a doua propunere este menită să limiteze veniturile excedentare realizate de așa-numiții generatori inframarginali, adică cei care nu folosesc gazul pentru a produce electricitate, cum ar fi energiile regenerabile, energia nucleară și cărbunele, și care au costuri de producție semnificativ mai mici.

Deoarece prețul final al energiei electrice este întotdeauna stabilit de cel mai scump combustibil pentru a satisface cererea – în acest caz, gazul – acești generatori inframarginali văd „venituri la care nu au visat niciodată și pe care nu le pot reinvesti la fel de repede”, a declarat von der Leyen.

Diferența dintre prețul final al energiei electrice și plafonul UE, încă nedefinit, ar crea fonduri suplimentare pentru guverne, care ar fi apoi folosite pentru a sprijini consumatorii aflați în dificultate.

„A sosit momentul ca consumatorii să beneficieze de costurile reduse ale surselor de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon”, a declarat von der Leyen.

Un mecanism similar ar putea fi aplicat companiilor de combustibili fosili care comercializează petrol și gaze, dar acesta ar viza profiturile declarate ale acestora, mai degrabă decât dinamica pieței.

Toate aceste idei vor fi discutate în continuare de miniștrii energiei din UE vineri, în cadrul unei reuniuni de urgență, unde se așteaptă ca politicienii să acorde Comisiei un mandat politic mai clar pentru a merge mai departe.

Odată aprobate, măsurile ar putea fi introduse rapid în cadrul unei proceduri de urgență.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...