Stare de alertă într-un județ din România. Motivul pentru care autoritățile au luat această decizie

Stan Filon 27.10.2022, 11:13
Stare de alertă într-un județ din România. Motivul pentru care autoritățile au luat această decizie

Este stare de alertă în județul Maramureș, sufocat de deșeuri, după ce toate gropile de gunoi au fost închise. Astfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat declararea stării de alertă la nivelul județului Maramureș, din cauza lipsei de spații de depozitare a deșeurilor.

Stare de alertă într-un județ din România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a fost convocat miercuri de premierul Nicolae Ciucă, urmare a propunerilor făcute de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș privind declararea stării de alertă la nivelul județului.

Potrivit hotărârii CNSU, tratarea și depozitarea deșeurilor de la nivelul județului Maramureș vor fi asigurate, pentru o perioadă de 6 luni, la operatori autorizați din Oradea, județul Bihor, potrivit unui comunicat de presă.

Stare de alerta intr-un judet din Romania
Stare de alerta intr-un judet din Romania

Deșeurile din judeul Maramureș ajung în următoarele 6 luni în județul Bihor

„Tratarea și depozitarea deșeurilor se vor realiza pe bază de contract încheiat între autorităţile responsabile în acest domeniu și operatorii economici autorizați din județul Bihor, municipiul Oradea.Totodată, Instituția Prefectului Județului Maramureș va raporta lunar, Departamentului pentru Situații de Urgență, stadiul îndeplinirii măsurilor pentru revenirea la starea de normalitate”, se arată în comunicatul transmis miercuri.

În 2014 s-a stabilit ca în judeţul Maramureş să se închidă treptat cele şase gropi de gunoi clasice şi să fie pus în funcţiune un nou depozit ecologic la Sârbi Fărcaşa, până în vara anului 2020. Gropile poluante au fost închise treptat, dar depozitul modern nu este gata.

Oficial, la sfârșitul lunii aprilie 2023, depozitul ecologic de 27 de milioane de euro la Sârbi Fărcaşa ar trebui sa fie funcțional, în caz contrar Consiliul Județean Maramureș urmând a fi nevoit să ramburseze finanțarea primită de la UE pentru realizarea investiției.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...