Stare de alertă în Japonia, după ce a erupt cel mai activ vulcan din țară. Zeci de persoane au fost evacuate

Elena Avramescu 25.07.2022, 11:28
Stare de alertă în Japonia, după ce a erupt cel mai activ vulcan din țară. Zeci de persoane au fost evacuate

În mijlocul atâtor dezastru naturale, iată că a mai venit unul, când nimeni nu se aștepta. De data aceasta Japonia este zguduită după ce vulcanul Sakurajima, localizat pe insula Kyushu, a erupt de două ori în această dimineață. Erupția a fost atât de puternică încât a aruncat în aer cenuşă şi roci care au căzut pe o suprafaţă cu o rază de doi kilometri şi jumătate.

Cel mai activ vulcan din Japonia a erupt

La scurt timp după eruperea vulcanului, Agenția de Meteorologie din Japonia (JMA) a emis cel mai mai ridicat nivel de alertă, de nivel 5, care impune evacuarea oamenilor. Astfel că zeci de persoane au fost evacuate din două orașe de pe principala insulă sudică a Japoniei, Kyushu. Imagini surprinse după tragedie au arătat că mai multe roci mari au căzut până la 2,5 kilometri de la vulcanul Sakurajima, duminică seară, în prefectura Kagoshima din sudul țării.

Până în acest moment nu au fost raportate pagube imediate şi nici persoane accidentate, dar, cu toate acestea, un număr de 50 de locuitori din două sate mici de pe această insulă vulcanică au primit ordin de evacuare, ca simplă măsură de precauţie. Mai multe imagini apocaliptice de la camera de supraveghere a agenției au indicat un nor de fum și cenușă care s-au ridicat din vulcan.

Astfel că până luni dimineață, 33 dintre cei 50 au decis să-și părăsească locuințele pentru a se duce la un centru de îngrijire în sudul regiunii, însă sunt șanse mari ca și alte persoane supuse evacuării să fi fost duse în alte locații.

„Vom pune viețile oamenilor pe primul loc și vom face tot posibilul pentru a evalua situația și a răspunde la orice urgență”, a declarat secretarul șef adjunct al cabinetului Yoshihiko Isozaki.

In Japonia a erupt cel mai activ vulcan din tara
Vulcanul Sakurajima a erupt

Din fericire, până în acest moment nu au fost raportate pagube sau răniți. S-a emis un avertisment cu privire la potențialul de căderi de roci vulcanice pe o rază de 3 km de crater și posibila curgere de lavă, cenușă și gaze arzătoare pe o rază de 2 km. În plus, locuitorii au fost rugați să fie extrem de atenți la căderile de pietre, alunecările de teren și fluxul piroclastic cu toate că șansele unor erupții violente mai explozive sunt destul de scăzute, dar și să tragă draperiile și să stea departe de ferestre, deoarece sunt șanse să se spargă în cazul unei alte erupții.

Sakurajima, cu o înălţime de 1.117 metri, localizat lângă oraşul Kagoshima din Kyushu, a treia insulă ca mărime a Japoniei, este unul dintre cei mai activi vulcani din Japonia, care erupe constant odată la ceva timp. Ultima oară a erupt în luna ianuarie a acestui an.

Autoritățile din Japonia sunt îngrijorate cu privire la centrala nucleară Sendai din apropiere, însă până acum nu au fost detectate nereguli.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...