Erupția vulcanului din Tonga a intrat în istorie. ”Este o explozie atmosferică record”

Beatrice Dumitru 15.05.2022, 13:42
Erupția vulcanului din Tonga a intrat în istorie. ”Este o explozie atmosferică record”

Pe 15 ianuarie 2022 un vulcan din arhipelagul Tonga a erupt, iar forța eurupției a depășit-o pe cea a bombei atomice de la Hiroshima. Erupția  a acoperit toate insulele din Tonga, şi a generat valuri tsunami cu o înălţime de până la 15 metri. Din istoria recentă, poate doar erupția vulcanului Krakatoa din 1883 poate rivaliza cu cea a celui din țara insulară.

Cea mai mare explozie

Explozia vulcanului din Tonga a fost auzită la 10.000 km distanță, în Alaska,, și a fost mult mai mare decât orice eveniment vulcanic din secolul 20 sau orice test cu bombă atomică efectuat după al Doilea Război Mondial. Din istoria recentă, poate doar erupția vulcanului Krakatoa din 1883 poate rivaliza cu cea a celui din țara insulară.

De aceea, erupția vulcanului din Tonga, țară din Oceanul Pacific, din ianuarie, a fost confirmată drept cea mai mare explozie înregistrată vreodată în atmosferă de instrumente moderne, potrvit unei evaluări din revista Science, care a revizuit toate datele, notează BBC.

Erupția vulcanului din Tonga a intrat în istorie. ”Este o explozie atmosferică record”
Eurpția vulcanului din Tonga, cea mai puternică din istorie.

Tonga a fost un eveniment cu adevărat global, la fel ca și Krakatau, dar acum avem toate aceste sisteme de observare geofizică și au înregistrat ceva care a fost cu adevărat fără precedent în datele moderne”, a declarat dr. Robin Matoza, de la Universitatea din California, Santa Barbara și autorul principal al uneia dintre lucrări, pentru BBC.

Vulcanul din Tonga a erupt prima dată pe 20 decembrie 2021

Se crede că erupția vulcanului Krakatoa, evenimentul catastrofal din Indonezia, a provocat peste 30.000 de morți. Din fericire, erupția vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, din 15 ianuarie, a dus la foarte puține morți, deși și el a produs tsunami mari.

Datele rețelei globale de detectoare au indicat că explozia vulcanului din Tonga a produs o undă de presiune atmosferică comparabilă cu cea de la cea mai mare explozie nucleară înregistrată vreodată, bomba țarului, detonată de sovietici în 1961, dar a durat de patru ori mai mult.

Vulcanul de pe insula Hunga Tonga-Hunga Ha’apai a erupt prima dată pe 20 decembrie 2021 și apoi la data de 15 ianuarie 2022. Cea din urmă a fost de șapte ori mai puternică decât evenimentul din decembrie și a aruncat un nor gros de cenușă și gaz la peste 20 kilometri în atmosfera Terrei.

Oamenii de știință au acum acces la o gamă extraordinară de instrumente terestre și spațiale, inclusiv senzori de presiune atmosferică, seismometre, hidrofoane și o flotă de sateliți care monitorizează Pământul pe întregul spectru luminos.

Explozia colosală din Tonga, care a avut loc la sfârșitul a mai multor săptămâni de activitate, a produs mai multe tipuri de unde de presiune atmosferică care s-au propagat pe distanțe mari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...