Stalingrad ar putea apărea din nou pe harta Rusiei. Totul depinde de votul locuitorilor din oraș

Mihnea Tălău 27.03.2023, 17:36
Stalingrad ar putea apărea din nou pe harta Rusiei. Totul depinde de votul locuitorilor din oraș

Grupurile de inițiativă au început luni să sondeze opinia publică cu privire la redenumirea orașului Volgograd în Stalingrad. Alexander Strukov, co-președinte al consiliului de cercetare a opiniei publice privind revenirea la numele istoric al orașului și președinte al Consiliului Veteranilor din Volgograd a declarat pentru TASS că rezultatele sondajelor vor decide până săptămâna viitoare dacă va fi organizat un referendum.

Redenumirea orașului Volgograd

„Începând de astăzi, grupurile de inițiativă vor lucra în cartierele orașului [din Volgograd] – pentru a studia opinia publică. Astăzi avem deocamdată un singur district – Dzerjinski. Mâine grupurile vor lucra în trei districte. Și așa până la sfârșitul săptămânii”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenției, precizând că o decizie privind organizarea sau nu a referendumului va fi luată până săptămâna viitoare.

El a adăugat că va fi organizat un sondaj de opinie publică privind redenumirea orașului sub forma unor întâlniri cu organizațiile civice. Astfel, pentru luni este planificată o întâlnire cu peste 100 de persoane.

Volgograd

Anterior, o inițiativă de a reda numele istoric orașului a fost înaintată de veteranii din Volgograd. Ca răspuns la solicitarea acestora, guvernatorul regiunii Volgograd, Andrei Bocharov, a anunțat crearea unui consiliu public pentru un studiu preliminar al opiniei publice cu privire la redenumirea orașului în Stalingrad. S-a spus că, pe baza rezultatelor activității consiliului, problema va fi supusă unui referendum.

Kremlinul nu discută redenumirea Volgogradului în Stalingrad

Un sondaj de opinie privind revenirea la numele istoric al orașului Volgograd, realizat în luna februarie a arătat că locuitorii orașului au fost mai degrabă neinteresați de această inițiativă (67%). Ulterior, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul nu discută redenumirea Volgogradului în Stalingrad. Mai mult, el a îndemnat la tratarea cu prudență a unor astfel de inițiative, întrucât sondajele de opinie arată că majoritatea locuitorilor orașului nu sunt entuziasmați de această idee.

Din 1589 până în 1925, orașul s-a numit Tsaritsyn, redenumit ulterior Stalingrad, iar în 1961 a fost redenumit Volgograd. La 30 ianuarie 2013, Duma orașului Volgograd a decis să stabilească numele Stalingrad ca simbol al orașului Volgograd, un nume care ar putea fi folosit oficial în timpul evenimentelor publice de șase ori pe an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...