Care sunt variantele lui Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina. Un oficial de la Kiev, despre cel mai grav scenariu

Iancu Andreea 02.03.2022, 19:35
Care sunt variantele lui Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina. Un oficial de la Kiev, despre cel mai grav scenariu

Președintele Rusiei a invadat, de aproximativ o săptămână, mai multe regiuni ale Ucrainei, statul său vecin. În ciuda afirmațiilor sale inițiale, că nu intenționează un atac, războiul din Ucraina este un fapt demonstrat inclusiv de valurile de refugiați care au ajuns în țara noastră. Sunt sute de ore de când ucrainenii rezistă, orașe importante ale țării reușind să nu cadă în fața invadatorilor ruși. Privind către viitor, specialiștii vorbesc deja despre variantele pe care le poate avea în planul lui Vladimir Putin, mai cu seamă după ce liderul de la Kremlin a amenințat cu atacul nuclear.

Poziția actuală a liderului rus, în dezavantaj total. Care sunt planurile sale pentru viitor

Vladimir Putin ordona un atac brutal asupra teritoriului ucrainean în data de 24 februarie 2022, după ce, de luni bune, oficialul de la Moscova plasase militari la frontiera cu Ucraina. Deși afirmase că este vorba doar despre exerciții militare, cum de altfel mulți soldați ruși dezorientați aveau să mărturisească ulterior, războiul din Ucraina nu mai este doar o supoziție. După ce cărțile au fost aruncate, specialiștii lansează diferite scenarii, explicând care sunt variantele lui Vladimir Putin, dat fiind poziția în care se regăsește în prezent.

Cu sancțiuni aspre din partea Occidentului, numeroase bănci rusești excluse din SWIFT, excluși din competiții sportive și cu o economie ce pare să se îndrepte către un scenariu sumbru, există șase scenarii pe care liderul de la Kremlin ar putea să le ia în calcul. Însă niciunul nu ar fi în favoarea șefului de stat din Rusia, susține Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei. Acesta consideră că Vladimir Putin se află într-o situație denumită în șah „zugzwang”. Ea presupune ca un jucător să se regăsească în dezavantaj, mișcările ulterioare ducând doar la slăbirea sa.

„Putin s-a băgat într-un zugzwang. Încerc să prezic acţiunile ulterioare ale lui Putin. Este dificil când vine vorba de un psihopat narcisist cu un buton nuclear care a trecut toate liniile roşii posibile. Cu toate acestea, văd următoarele scenarii”, precizează Gheraşcenko.

Variantele lui Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina
Conflictul din Ucraina continuă, după mai bine de o săptămână de lupte

Scenariile pe care le ia în calcul Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina

Deși a încercat să invadeze Kievul în trei zile, să îi înfometeze locuitorii și să forțeze autoritățile să capituleze, Putin nu a reușit. Dincolo de pierderile omenești din rândul soldaților ruși, alături de distrugerea mai multor echipamente militare, liderul de la Moscova nu a reușit să pună stăpânire pe niciun centru important al vastului teritoriu ucrainean.

„Ucraina nu va renunţa! S-a transformat deja într-un Afganistan încins pentru invadatori. Dacă Uniunea Sovietică a pierdut 13.500 de soldaţi în zece ani de invazie în Afganistan, Putin a pierdut cel puţin 6.000 de soldaţi într-o săptămână în Ucraina”, notează Geraşcenko.

Pe de altă parte, aliatul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, doar asistă la eșecul partenerului său, însă este pregătit să îi sară în ajutor. Cel mai probabil, ar putea să trimită trupe în regiuni precum Volînia, Jîtomîr şi Rivne, atenționează Gheraşcenko. În tot acest context, oficialul ucrainean ia în calcul șase scenarii privind situația actuală a conflictului. Astfel, Putin ar putea să acționeze în următoarele de cadre:

  • „Să continue, cu bombardamente şi atacuri aeriene, încercuirea Kievului şi ofensiva în sud-estul şi centrul Ucrainei. În acelaşi timp, populaţia din teritoriile temporar ocupate se va confrunta cu foamete şi greutăţi teribile. Reacţia poporului ucrainean este evidentă – distrugerea totală a invadatorilor, zi şi noapte. Kievul, Harkovul, Mariupolul vor deveni Stalingradul, Sevastopolul şi Brestul pentru Putin şi armata de ocupaţie!”, precizează Gheraşcenko.
  • „Să ocupe şi să impună controlul asupra unui teritoriu imens şi dens populat este peste puterea lui Putin. Podurile, drumurile şi liniile de comunicaţii vor fi în mod constant atacate de partizanii noştri”, precizează oficialul ucrainean.
  • „Să înceteze ostilităţile şi să retragă armata invadatoare rostogolind în acelaşi timp naraţiunea că operaţiunea de demilitarizare a fost un succes”, adaugă el.
  • „Să se agaţe de putere în timp ce ocupă Donbasul, refuză să returneze Crimeea şi ruinează economia în stilul celei din Coreea de Nord, ceea ce ar duce la foamete şi sărăcie”, punctează consilierul ministrului ucrainean de Interne.
  • „Să plece şi să transfere puterea unui succesor care să renunţe la Crimeea şi la Donbas şi să plătească despăgubiri de miliarde de dolari pentru miile de ucraineni morţi şi distrugerile cauzate economiei”, este un alt scenariu evocat.
  • „Să înceapă un război nuclear, care va fi cea mai cunoscută sinucidere din istorie, nu doar a lui Putin, ci a întregului popor rus”, concluzionează oficialul.

Cu toate acestea, în cazul variantei nucleare, pentru care există temeri considerabile, acest scenariu este foarte improbabil susține Gheraşcenko. El motivează această opțiune:

„Şobolanul chiar vrea să trăiască. Ce scenariu va alege Putin? Nu ştiu şi nici nu vreau să ghicesc. Pentru că, după zugzwang, (…) îl aşteaptă doar şah şi mat!”, este de părere Anton Gheraşcenko, citat de publicaţia Zerkalo Nedeli.

În plus, în opinia consilierului ministrului de Interne al Ucrainei, inclusiv o revoltă populară ar putea să izbucnească în Rusia și să demoleze regimul lui Putin. Astfel, el nu exclude varianta în care Rusia s-ar putea destrăma în mai multe entități separate, asemenea sfârșitului violent pe care l-a cunoscut Iugoslavia, mai punctează el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...