Stai cu ochii pe cer astăzi, 1 februarie: cometa verde trece pe lângă Pământ, după 50.000 de ani. Unul dintre cele mai interesante corpuri cerești va fi vizibilă pământenilor, cel mai bine, chiar azi, fiind în punctul cel mai apropiat de planeta noastră. Ea a fost descoperită în martie 2022, iar „plimbarea” sa în vecinătatea Terrei nu se va mai repeta prea curând.
Cometa C/2022 E3 (ZTF), care trece pe lângă Pământ după o perioadă de 50.000 de ani, se va afla în punctul cel mai apropiat de planeta noastră la 1 februarie, atingând apogeul strălucirii sale. Ea ar putea fi uşor de observat cu ochiul liber, în acest moment, fiind la aproximativ 42 de milioane de km de Terra – o treime din distanţa dintre Pământul şi Soare. Luminozitatea cometelor este notoriu imprevizibilă, menţionează site-ul science.nasa.gov, conform Agerpres.
Cometa a fost descoperită la începutul lunii martie 2022, de astronomii Bryce Bolin și Frank Masci, cu ajutorul observatorului Zwicky Transient Facility, Palomar, California. În călătoria ei prin interiorul sistemului solar, detectată în momentul trecerii prin orbita lui Jupiter, cometa s-a aflat la cea mai apropiată trecere faţă de Soare pe 12 ianuarie.
Până pe 10 februarie, traseul ei se va orienta semnificativ spre est şi va apărea aproape de Marte, ceea ce ar putea-o face mai uşor de observat. Datorită naturii orbitei sale, s-ar putea să nu mai viziteze sistemul solar interior – ceea ce înseamnă că aceasta este ultima dată când o putem observa de pe Pământ, conform euronews.com.
Cometa a devenit tot mai strălucitoare pe măsura trecerii sale pe lângă Soare. Ea a primit şi denumirea de „Cometa verde”, datorită cozii verzi – o regiune vizibilă în jurul ei alcătuită din particule – ce măsoară în jur de 50.000 de kilometri şi străluceşte în nuanţă verde dată de un gaz rezultat din interacţiunea cu căldura de la razele solare.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Imaginea telescopică fină din 19 decembrie 2022 a arătat coama verzuie mai strălucitoare a cometei. În ianuarie, vânturile solare puternice au făcut ca o parte din coada cometei să se rupă în ceea ce astronomii numesc un eveniment de deconectare.
Deși maximum luminozității sale îl va atinge astăzi, cometa va putea fi observată destul de bine până în 5 februarie, cu condiția să fie cer senin și să fii cât mai departe de luminile orașului.
Sunt o serie de aplicații de Android sau iOS care te pot ajuta să găsești cometa, cu condiția să faci mai întâi o calibrare corectă a smartphone-ului, astfel încât aplicația să indice exact locul diverselor corpuri cerești. După ce o găsești pe cer un sfat util este să-ți obișnuiești ochii cu întunericul și timp de 10-15 minute să nu mai privești la telefon sau spre o altă sursă de lumină.
Dacă nu o descoperi cu ochiul liber, va ajuta mult să o cauți printr-un binoclu sau printr-o lunetă. Iar dacă nu ai chef să stai cu ochii pe cer, o altă opțiune este să îi urmărești evoluția pe site-uri precum The Sky Live. Acesta îți permite să introduci locația ta și astfel îți va spune care este luminozitatea cometei, constelația în care se află și îți va arăta chiar și o hartă.