VIDEO

Furtuna solară care amenință planeta noastră și poate face ravagii: cât de mare este pericolul

Gabriel Peneș 10.01.2023, 13:40
Furtuna solară care amenință planeta noastră și poate face ravagii: cât de mare este pericolul

Furtuna solară care amenință planeta noastră și poate face ravagii. Soarele a intrat în perioada de maximă activitate din cadrul celui de-al 25-lea ciclu solar. Acesta și-a manifestat deja puterea printr-o erupție de masă coronală ce a avut loc săptămâna trecută, iar NASA consideră că o megafurtună solară amenință Pământul în perioada următoare.

Furtuna solară care amenință planeta noastră și poate face ravagii

Ne aflăm la începutul perioadei maximului solar care va dura până în 2026. Există riscul ca Terra să fie lovită de un megauragan solar, la fel ca în 1859. Ciclul solar este o variaţie periodică a radiaţiei solare, cu o durată medie de 11,2 ani, variaţie care determină schimbări climatice pe Pământ.

Actualul ciclul solar este al 25-lea de după anul 1755, anul în care a început înregistrarea observaţiilor astronomice asupra petelor solare. El a început în decembrie 2019, chiar când apăreau primele cazuri de SARS-COV 2 în China.

În 2022, activitatea solară a luat amploare, după cum se poate observa și în clipul video de mai jos. Iar 2023 nu va aduce nimic bun din acest punct de vedere. O explozie uriașă a izbucnit pe partea îndepărtată a Soarelui săptămâna trecută, fiind catalogată în „clasa X”, cu alte cuvinte,  una dintre cele mai puternice furtuni solare care poate avea loc.

Ea a „ratat” de puțin planeta noastră, în termeni de distanțe folosite pentru Univers, dar a dus la căderea comunicațiilor radio în zone întinse din Australia și Noua Zeelandă.

„Având în vedere dimensiunea și complexitatea acestei mari regiuni active, există șanse mari ca exploziile să continue în zilele următoare”, a declarat fostul astronom de la NASA, Tony Phillips, scrie dailystar.co.uk.

Cât de mare este pericolul

Din 2023 până în 2026 va fi perioada ce este cunoscută drept maximul solar, iar apogeul va fi în 2025. Maximul solar este în contrast cu minimum solar, când nu există pete solare. Al 25-lea ciclu solar se va încheia în anul 2030.

Specialiștii de la NASA avertizează că o furtună solară masivă ar putea afecta Pământul chiar anul acesta. O explozie solară are o putere echivalentă cu milioane de bombe nucleare aruncate în aer simultan. Pământul s-a mai confruntat cu un fenomen similar în urmă cu aproape 24 de ani, pe 9 martie 1989.

O explozie solară a cauzat o furtună geomagnetică vizibilă prin aurore extrem de intense la ambii poli. Din cauza magnetismului, unii sateliți de pe orbită n-au funcționat timp de câteva ore iar comunicațiile meteorologice au fost întrerupte.

Dar cea mai intensă furtună solară a secolului al XX-lea a fost între zilele 13 şi 15 mai 1921, fiind cauzată de impactul unei erupții de masă coronară extraordinar de puternică asupra magnetosferei Pământului.

Serviciul de telegrafie din SUA a încetinit şi apoi s-a oprit la miezul nopţii, pe 14 mai 1921, din cauza siguranţelor arse şi a echipamentelor deteriorate. Becurile electrice şi iluminatul stradal nu au fost afectate. S-au mai înregistrat deteriorări ale sistemelor telegrafice în Europa şi în emisfera sudică.

Ne aflăm într-o perioadă de activitate maximă a Soarelui

În furtuna solară din 1859, luată ca referință de oamenii de știință, cunoscută și ca „evenimentul Carrington”, Soarele a eliberat o energie echivalentă cu cea a aproximativ 10 miliarde de bombe atomice, fiecare de o megatonă.

În cazul unei furtuni magnetice puternice, primele zile fără electricitate vor fi decisive – ar putea rezulta anarhie, conflicte și războaie civile între oameni pentru hrană, combustibil și apă. Milioane de pacienți conectați la aparate din întreaga lume ar putea muri.

Transformatorii, tranzistorii, semiconductorii, tot ce este electronic (computerele, telefoanele, televizoarele, frigiderele, maşinile electrice) se vor scurtcircuita, devenind nefuncţionale. Nicio tranzacție bancară nu va mai fi posibilă și nici călătoriile cu avionul, în timp ce sistemele GPS o vor lua razna.

Riscul cel mai mare va fi ca reactoarele nucleare să înceteze să mai funcționeze, iar miezul uraniului să se topească, ceea ce ar duce la împrăștierea radiațiilor în toată Europa, Asia și America de Nord, cauzând un mega-Cernobâl la scară mondială. Întreaga emisferă nordică ar putea deveni nelocuibilă din cauza radiațiilor și miliarde de persoane ar putea pieri.

O furtună solară devastatoare ar putea provoca o adevărată Apocalipsă a internetului și ar întoarce civilizația în timp cu aproape două sute de ani.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....