Spitalul CF2 și 55.000 de apartamente fără căldură de sărbători. Termoenergetica a primit preaviz de deconectare

Gabriela del Pupo 29.12.2021, 17:07
Spitalul CF2 și 55.000 de apartamente fără căldură de sărbători. Termoenergetica a primit preaviz de deconectare

Spitalul CF2 și 55.000 de apartamente din București riscă să rămână fără agent termic după ce Termoenergetica a refuzat să plătească o factură pe motiv că prețurile nu corespund cu contractul care a fost încheiat astă vară cu furnizorul. Este prima factură care vine cu o mărire a prețurilor de 60% iar compania spune că furnizorul trebuie să presteze serviciile până la soluționarea în instanță a problemei.

Termoenergetica primește preaviz de deconectare

Un spital și zeci de mii de blocuri ar putea să rămână fără agent termic dacă Termoenergetica nu convinge furnizorul să nu dea curs preavizului de deconectare.

Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din București, distribuie și agent termic de producție proprie, generat în 48 de centrale pe gaze naturale, care alimentează 950 de blocuri cu 55.000 de apartamente, Casa Presei Libere și un spital. Asta pe lângă energia termică produsă de ELCEN (peste 95% din necesar), Vest Energo și CET Grivița, care asigură agentul termic pentru majoritatea Bucureștenilor, conform profit.ro.

Compania a refuzat o factură cu 60% mai mare

Furnizorul Tinmar Energy spune că Termoenergetica nu a plătit factura de regularizare aferentă lunii octombrie.

Pe 17 decembrie, Termoenergetica a primit preaviz de deconectare a tuturor celor 48 de centrale de la alimentarea cu gaze începând cu data de 23 decembrie și notificare de reziliere a contractului de furnizare din 17 ianuarie 2022. Termoenergetica a dat în judecată furnizorul și a obținut o decizie prin care până la soluționarea procesului trebuie furnizat gazul conform contractului, care expiră pe 30 iunie anul viitor.

Procesul nu are stabilit încă primul termen de judecată.
Contractul, care este semnat pe un an de zile, prevede un preț fix care nu poate fi schimbat de 186.2/MWh. Factura se emite în baza unei estimări a consumului de gaze naturale după care se face o regularizare.
Instanța a dat dreptate companiei municipale însă decizia poate fi contestată.
„(…) prin prevederile (…) din contractul încheiat între părți s-a stabilit că prețul (…) va rămâne ferm și nerevizuibil pe toată perioada de derulare a contractului”  a decis instanța.
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...