Criză de oxigen în spitalele din România. Raed Arafat: ”Sunt două firme mari și una mai mică, doar ele livrează”

Iancu Andreea, Iulia Statie 31.10.2021, 21:54
Criză de oxigen în spitalele din România. Raed Arafat: ”Sunt două firme mari și una mai mică, doar ele livrează”

Valul patru al pandemiei de coronavirus nu doar că a blocat spitalele și secțiile ATI, din pricina numărului considerabil de pacienți care au nevoie de îngrijiri medicale, dar a și golit rezervele de oxigen. O criză de oxigen a devenit pregnantă în spitalele din România, punând autoritățile în postura de a găsi soluții pentru a putea asigura acest tratament pentru pacienții internați. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat cum s-a ajuns la această situație, motivând că doar două firme mari și una mică aprovizionează unitățile medicale.

Raed Arafat anunță o criză de oxigen în spitalele din România

Situația epidemiologică din țara noastră a blocat sistemul sanitar, din pricina numărului ridicat de cazuri de infectări. Totodată, dincolo de problema paturilor de la ATI, o criză de oxigen a izbucnit în spitalele din România, iar șeful DSU, Raed Arafat a explicat și cum s-a ajuns la această situație. Se pare că există doar doi furnizori mari și unul mai mic, care se ocupă de aprovizionarea cu oxigen medicinal.

Sunt doar două firme mari şi una mai mică ce livrează oxigen în ţară. Au avut probleme din cauza cererii mari, a precizat Raed Arafat, într-un comunicat de presă, ca urmare a mesajului managerului Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, care a anunțat că există riscul ca unitatea să rămână fără oxigen.

Criză de oxigen în spitalele din România
Raed Arafat, despre criza de oxigen din spitalele românești

Ce soluții au autoritățile în cazul acestei probleme

Secretarul de Stat a precizat că se fac „demersuri pentru a importa butelii preumplute cu oxigen”. Totodată, o altă soluție o reprezintă utilizarea oxigenului tehnic, care are însă o concentrație mai mică, de numai 93%, față de 99% cât are în mod normal oxigenul medicinal. De asemenea, a fost emisă și o circulară în care spitalele sunt îndrumate să recurgă la această variantă. Managerul spitalului de Boli Infecțioase din Iași este însă rezervat, explicând că „am fost instruit la școală să folosesc oxigen medicinal, nu tehnic”.

Pentru a diminua riscul apariției unei situații în care pacienților să nu li se poată furniza necesarul de oxigen, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a emis o circulară prin care se precizează că oxigenul produs de concentratoare de oxigen care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale reglementate de H.G. 54/2009 având o concentrație de 93% poate fi utilizat în spitale, anunță DSP Iași, într-un comunicat.

Oxigenul tehnic este autorizat de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România

Pe de altă parte, Raed Arafat susține că a mai fost utilizat acest oxigen, „fără nicio problemă”.

Este un oxigen care s-a folosit şi care se poate folosi. Şi s-a dat circulară la toţi să îl folosească, dacă au probleme cu oxigenul, a precizat medicul.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică din Iași a menționat că oxigenul tehnic este autorizat pentru folosire de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Deocamdată, situația de la Iași a fost soluționată, după ce au fost primite 50 de butelii cu oxigen medicinal de la Spitalul Județean Suceava. Cu toate acestea, inițiativa nu rezolvă problema decât până luni, 1 noiembrie. În plus, probleme cu alimentarea cu oxigen există și în alte spitale din țară. Tragedia din Târgu Cărbunești, județul Gorj, a avut la bază această alimentare cu oxigen. În plus, în județul Botoșani, la spitalul Sfântu Gheorghe, au fost instalate, acum mai bine de o săptămână, tuburi folosite de obicei în sudură.

Am luat legătura cu Suceava, cu firmele din Suceava, Piatra Neamţ, Tg Neamţ şi toţi s-au plâns de aceeaşi problemă, nu au oxigen, aduc câteva tuburi şi le ţin pentru judeţul lor, a declarat managerul spitalului,  pentru Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe