Spectacol unic pe cer în această seară. Ce se va putea vedea chiar din România

Ioana Bucur 02.01.2021, 20:17
Spectacol unic pe cer în această seară. Ce se va putea vedea chiar din România

Spectacol unic pe cer în această seară. A doua noapte a noului an aduce un spectacol unic pe cerul României. De fapt, noaptea de 2 spre 3 ianuarie reprezintă suprapunerea a două fenomene astronomice spectaculoase. Ce spun experții de la NASA despre evenimentul remarcabil.

Spectacol unic pe cer în această seară

Noaptea de 2 spre 3 ianuarie 2021 aduce pe cerul României un spectacol fabulos. Fenomenul, potrivit NASA, este denumit „Quadrantidele” și este una dintre cele mai impresionante ploi de stele căzătoare. Însă nu este singurul eveniment ce trebuie menționat. Pe 2 ianuarie 2021, Pământul se află la cea mai mică distanță de Soare.

Quadrantidele reprezintă, de fapt, un curent de meteori – denumirea științifică pentru stele căzătoare -cu radiantul în constelația Bootes, din apropierea Carului Mare. Apogeul curentului se va înregistra în data de 3 ianuarie. Potrivit Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu” din București, Quadrantidele sunt unul dintre cei mai puternici curenți de meteori, avânt, în momentul de apogeu, undeva între 100 și 140 de meteori pe oră, ce „zboară” cu o viteză de până la 41 de kilometri pe secundă. O frecvență depășită doar de Geminidele din luna decembrie, ce au, în medie, 150 de meteori pe oră.

Noaptea de 2 spre 3 ianuarie 2021 aduce pe cerul României un spectacol fabulos
Noaptea de 2 spre 3 ianuarie 2021 aduce pe cerul României un spectacol fabulos

Cum se vor putea vedea Quadrantidele

Cu toate că, în general, stelele căzătoare se pot vedea cu ochiul liber, în cazul Quadrantidelor, va fi nevoie de ceva răbdare. Meteorii din acest curent, cu toate că sunt mulți, nu strălucesc foarte puternic. Astfel, pentru a pute fi observați cu ochiul liber, este nevoie, în primul rând, de un cer senin, fără luminile din orașe. Spunem că este nevoie și de ceva răbdare pentru că, pentru ca ochiul uman să se acomodeze cu întunericul, este nevoie de cel puțin 15 minute.

Dacă ratați Quadrantidele, este bine de știut că următoarea ploaie de stele o să se producă abia la primăvară. În perioada 20-22 aprilie se vor putea observa Lyridele, ce au în jur de 20 de meteori pe oră. În unii ani, însă, Lyridele sunt pline de surprize, cu până la 100 de stele căzătoare pe oră.

Pâmântul, la cea mai mică distanță față de Soare, pe 2 ianuarie 2021

A doua zi a noului an marchează un alt eveniment astronomic important. Pe 2 ianuarie 2021, Pământul s-a aflat la cea mai mică distanță față de Soare, adică la perihleu. Apropierea maximă s-a produs la ora 15:51, atunci când Terra a fost la „doar” 147.093.166 kilometri depărtare de Soare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...