Specialiştii dezvoltă un vaccin mai puternic împotriva covid-19. Ce au descoperit în timpul cercetărilor

Ioana Bucur 20.08.2021, 00:03
Specialiştii dezvoltă un vaccin mai puternic împotriva covid-19. Ce au descoperit în timpul cercetărilor

Lupta cu virusul SARS-CoV-2 este departe de final. Cercetătorii au anunțat că se lucrează la dezvoltarea unui vaccin mai puternic împotriva covid-19.

Se caută un nou vaccin, mai puternic, împotriva covid-19

Valul al patrulea al pandemiei de coronavirus își arată deja primii colți, varianta Delta, mai contagioasă decât celelalte, făcând ca numărul infectărilor să explodeze în tot mai multe state din lume.

În timp ce spitalele și personalul medical se pregătesc pentru ce e mai rău, cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui vaccin mai puternic împotriva covid-19 sau, mai bine zis, la îmbunătățirea serurilor aprobate până acum.

Pentru a testa o nouă formulă, specialiștii au luat unul dintre vaccinurile distribuite deja populației, care se bazează pe noua proteină spike a coronavirusului, și au adăugat un alt antigen, proteina nucleocapsidă, pentru a forma o nouă versiune îmbunătățită a vaccinului împotriva covid-19.

Cele trei categorii de seruri – doar din proteina spike, doar proteina nucleocapsidă sau ambele proteine​ – au fost administrate apoi unor șoareci de laborator. Rezultatele au arătat că răspunsul imun cel mai puternic a fost declanșat în cazul animalelor vaccinate cu varianta combinată. Explicația ar fi faptul că proteina nucleocapsidă, care este o proteină internă de legare a ARN-ului, poate ajuta și stimula sistemul imunitar mult mai rapid decât o face proteina spike.

Specialiştii dezvoltă un vaccin mai puternic împotriva covid-19

Pfizer vrea să își modifice vaccinul

Este primul studiu în care se compară eficacitatea unui vaccin curent cu un vaccin care include un antigen suplimentar, iar concluziile cercetătorilor au toate șansele să devină baza dezvoltării unor seruri mai eficiente pe termen lung, atât în prevenirea cât și în eliminarea infecțiilor descoperite.

Reprezentanții gigantului farmaceutic Pfizer au anunțat că cercetătorii lor iau în calcul crearea unei variante îmbunătățite a vaccinului actual pentru a crește eficiența la noile tulpini care au apărut și care mai pot apărea. Nu a fost prezentată nicio dată, momentan, aceștia susținând că actuala formulă a serului este eficientă și în cazul tulpinilor actuale ale virusului SARS-CoV2.

Totuși, un studiu realizat de englezi a arătat faptul că vaccinurile Pfizer și Astra Zeneca, cele mai folosite în Marea Britanie, oferă imunitate împotriva variantei Delta a coronavirusului, însă slăbește în timp de trei luni, scrie Reuters.

Datele publicate în studiul realizat de Universitatea Oxford susțin că, după o perioadă de 90 de zile, eficacitatea vaccinurilor Pfizer sau AstraAeneca în prevenirea infecțiilor a scăzut la 75%, respectiv 61%, de la 85%, respectiv 68%, observate la două săptămâni după a doua doză.

„Ambele vaccinuri, la două doze, se comportă încă foarte bine împotriva Delta… Când începi foarte, foarte sus, mai ai mult până departe”, a declarat Sarah Walker, profesor de statistică medicală la Universitatea Oxford și cercetător principal al studiului.

Urmăriți Impact.ro și pe