Serbia începe vaccinarea cu a treia doză. ”Cetățenii care au primit vaccinul cu peste șase luni în urmă o pot solicita”

Stan Filon 16.08.2021, 13:57
Serbia începe vaccinarea cu a treia doză. ”Cetățenii care au primit vaccinul cu peste șase luni în urmă o pot solicita”

Serbia trece peste recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, care a cerut amânarea începerii folosirii celei de a treia doză de vaccin împotriva coronavirus, și dă startul unei noi campanii de vaccinare a populației! Sârbii vor primi așadar și cea de a treia doză de vaccin.

Autoritățile din Serbia încep vaccinarea cu a treia doză

Autoritățile din Serbia au anunțat că vor demara campania de vaccinare cu a treia doză. Aceasta este destinată persoanelor imunocompromise (cu sistem imunitar slăbit), dar se pot vaccina și angajaţii din domeniul sanitar şi orice persoană care a fost vaccinată în urmă cu cel puţin şase luni, după cum a declarat duminică ministrul Muncii Darija Kisic Tepavcevic, relatează Reuters.

Această decizie luată de autoritățile sârbe vine după ce țara s-a confruntat cu o adevărată explozie a cazurilor noi de coronavirus. Serbia înregistrează în medie peste 900 de noi cazuri de infectpri în fiecare zi, în ultima săptămână, iar aceasta se datorează variantei Delta, care se știe că este extrem de contagioasă. Noile cazuri au izbucnit, deși peste 50% din populația de 7 milioane a Serbiei este vaccinată împotriva noului virus. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Darija Kisic Tepavcevic, medic de profesie, la postul public de televiziune RTS TV. Aceasta a spus că noua campanie va începe de marți!

Autoritatile din Serbia incep vaccinarea cu a treia doza 
Autoritatile din Serbia incep vaccinarea cu a treia doza

OMS recomandă amânarea vaccinarea cu a 3-a doză

”Cetăţenii care au primit vaccinul anti-COVID-19 cu cel puţin şase luni în urmă pot solicita, de asemenea, să primească a treia doză”, a mai spus Kisic Tepavcevic, care nu a specificat ce vaccin va fi utilizat pentru a treia doză.

Serbia foloseşte în prezent vaccinuri anti-COVID-19 de la patru producători: Pfizer/BioNtech, Sinopharm, AstraZeneca şi Sputnik V. 7.167 de persoane au murit până acum în Serbia din cauza coronavirusului și au fost înregistrate în total 732.044 de infectări.

Organizația Mondială a Sănătății a recomandat amânarea începerii cu cea de a 3-a doză de vaccin. Măsura se vrea a fi un sprijin pentru ţările mai puţin dezvoltate, astfel încât să existe un minimum de 10% persoane vaccinate şi în aceste zone. ”Înţeleg grija şi nevoia guvernelor de a-şi proteja cetăţenii de varianta Delta. Dar nu putem accepta că sunt anumite ţări care au folosit deja mult prea mult din rezerva globală de vaccinuri”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit CNN.

Israelul a început deja vaccinarea cu cea de-a treia doză de vaccin, Ungaria a anunțat că de luni au început programările, iar Statele Unite ale Americii iau în calcul să înceapă vaccinarea cu a 3-a doză.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...