Specialiștii BNR vorbesc despre o posibilă intrare în recesiune: cine avansează ideea înghețării salariilor bugetarilor

Alexandru Ioanid 28.08.2019, 15:11
Specialiștii BNR vorbesc despre o posibilă intrare în recesiune: cine avansează ideea înghețării salariilor bugetarilor

Vin avertismente din partea specialiștilor Băncii Naționale. România riscă să intre în recesiune, dacă nu apelează la câteva supape financiare, care să elimine presiunea din economie. În opinia experților BNR, ar fi nevoie de câteva măsuri urgente pentru ca țara noastră să evite intrarea în recesiune, primul pas spre o criză economică și financiară.

Despre iminența unei crize financiare se vorbește, mai încet sau mai apăsat, în rândul economiștilor din toată lumea. Aceștia observă că este deja cel mai lung ciclu de creștere economică și, de obicei, cercul se închide cu o reașezare.

Pentru țările puternice din punct de vedere economic, șocurile pot fi suportabile. În cazul celorlalte, însă, aterizarea ar putea fi extrem de dură. România se înscrie, din păcate, în a doua categorie, după cum atrage atenția Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

El susține că România traversează o perioadă grea din cauza creșterii salariilor peste cât poate trage economia și relaxarea taxării. Nota de plată ar trebui decontată de cei care au luat măsurile economice din ultimii ani: adică PSD și ALDE.

Numai că, după cum se vede, fiecare încearcă să se retragă. Pentru că barca dă semne că se scufundă.

Înghețarea salariilor bugetarilor, soluția de moment?

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, susține că semnele la nivel european nu sunt bune. Germania, locomotiva Europei și prima economie de pe continent, a înregistrat un al doilea trimestru slab: economia s-a contractat cu 0,1% între aprilie și iunie. Dacă și următorul trimestru e pe scădere, atunci Germania intră în recesiune tehnică.

Există temeri că și Statele Unite ar putea intra într-o stagnare. Iar când lucrurile stau prost în prima economie a lumii, dar și în prima economie din Europa, țările cu economii slabe, așa cum e România, ar putea resimți șocurile din plin. 

„Ca şi înainte de anul 2009, politica fiscală contribuie la supraînălzirea economiei şi intrările de capitaluri sunt mari. Rezultatele sunt similare cu cele înregistrate înainte de 2009: avem dezechilibre fiscale structurale nesustenabile, dezechilibre externe relativ mari (al doilea cel mai mare deficit de cont curent din UE) şi o datorie externă de 103,7 miliarde euro (iunie 2019)”
Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR

Dacă Guvernul nu reușește să elimine din presiunea de pe buget, atunci ar putea urma niște „soluții dureroase”. Lucian Croitoru nu se ferește să vorbească de două scenarii: unul de creștere a impozitării, celălalt de înghețare a salariilor pe o perioadă limitată, undeva la doi ani de exemplu.

Prima ar alimenta și ritmul inflaționist, pe când a doua nu va produce efecte în privința creșterii prețurilor.

„De aceea, dacă vom avea timp, cel mai bine ar fi să stopăm creşterea salariilor pentru 2 ani. Asta ar uşura mult ajustarea pe care o va impune inevitabila recesiune”
Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR

Urmăriți Impact.ro și pe