Prima ședință de Guvern după „divorțul” dintre PSD și ALDE: cine sunt miniștrii care pleacă și cu cine sunt înlocuiți

Alexandru Ioanid 27.08.2019, 10:59
Prima ședință de Guvern după „divorțul” dintre PSD și ALDE: cine sunt miniștrii care pleacă și cu cine sunt înlocuiți

Guvernul se reunește, marți, într-o ședință la Palatul Victoria, care va fi ultima în formulă completă alături de colegii din ALDE. Miniștrii formațiunii lui Călin Popescu Tăriceanu au anunțat că-și vor da demisia după ședință. Viorica Dăncilă susține că a găsit deja înlocuitori. Aceștia vor fi, însă, interimari.

Executivul are programată, marți, o ședință – ultima reuniune în formula completă PSD-ALDE. După ședință, miniștrii ALDE au anunțat că-și vor da demisia.

În acest moment, din echipa guvernamentală fac parte patru miniștri: ministrul de Externe – Ramona Mănescu, ministrul Energiei – Anton Anton, ministrul Mediului – Grațiela Gavrilescu și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie.

Ei au anunțat că vor participa la ședința de Guvern, după care își vor da demisia.

”Există viață și dincolo de guvernare. După ședința de guvern îmi prezint demisia. Ieri în ședința ALDE au fost dezbateri, dar votul a fost decisiv”, a spus ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Singura care a anunțat că vrea să rămână în echipă este Ramona Mănescu. Cel mai probabil, ea va fi exclusă din ALDE pentru acest gest, dar s-ar putea ca scopurile sale să fie mai mari de atât.

Cine sunt miniștrii care vin în locul celor de la ALDE

guvern-dancila-remaniere

Pe parcursul zilei de luni, PSD a anunțat că ține cu dinții de guvernare. Nu vrea să renunțe la putere, în ciuda faptului că a pierdut majoritatea în Parlament odată cu plecarea ALDE de la guvernare.

Chiar și așa, Viorica Dăncilă susținea că există soluții pentru cele 45 de zile în care se poate asigura interimatul la un portofoliu. Premierul anunța și cine sunt miniștrii interimari care se vor ocupa portofoliile rămase vacante.

„Vom numi miniștri interimari până vom face alte numiri în Guvern. Este o decizie de neînțeles din partea ALDE, am încercat să înțelegem ce stă în spatele deciziei. Nu putem vorbi de restructurare, de un nou program de guvernare, acesta e programul cu care am venit în fața oamenilor. Înțelegeam dacă ieșeau din coaliție pentru a-l susține pe domnul Tăriceanu, pentru a ridica partidul în sondaje, dar nu este vorba de acest lucru. Vom folosi toate pârghiile, astfel încât PSD să își ducă la capăt programul pe care l-a promis cetățenilor. Avem CEx național la sfârșitul săptămânii și vom decide atunci toți pașii pe care îi va face PSD. (…) Ramona Mănescu va rămâne, a dat dovadă de multă responsabilitate. Dincolo de interesele politice, de acțiunile de partid, trebuie să avem în vedere stabilitatea pe plan intern. Dacă alți miniștri vor decide același lucru, își vor continua mandatele. Dacă își vor depune mandatele, la Energie va fi preluat de Niculae Bădălău, la Mediu – de Ioan Deneș, pentru Relația cu parlamentul – Radu Oprea ca miniștri interimari”
Viorica Dăncilă, premierul României

Sedinta CEX la PSD VIORICA DANCILA
Sursa foto: Alexandru Dobre/Mediafax

Pentru PSD, însă, lucrurile se complică de la o zi la alta, în ciuda stabilității invocate de Viorica Dăncilă.  Interimatul poate fi asigurat doar pentru 45 de zile, după care PSD trebuie să meargă în Parlament pentru a cere un vot din partea aleșilor.

Și nu are, în acest moment, majoritate. Mai ales că, până la acel moment, ar putea fi un vot pentru moțiunea de cenzură. Unde Guvernul poate pica înainte de a mai încerca să treacă restructurarea prin Legislativ.

PSD are nevoie de sprijinul UDMR și al minorităților. Sunt slabe șanse să-l obțină, în condițiile în care UDMR a spus că va vota pentru căderea Guvernului în cazul unei moțiuni de cenzură.

Citește și Cine este Mircea Diaconu, actorul care a redesenat scena politică de la București

Urmăriți Impact.ro și pe