Scumpirea îngrășămintelor afectează producția. Prețul alimentelor va crește în perioada următoare

Gabriela del Pupo 25.01.2022, 10:17
Scumpirea îngrășămintelor afectează producția. Prețul alimentelor va crește în perioada următoare

Creșterea prețurilor la gaze naturale a determinat scumpirea îngrășămintelor chimice pe bază de azot ceea ce se reflectă în prețul final cu care fermierii vor aduce produsele în piață. Dacă vor fi nevoiți să folosească mai puține îngrășăminte cantitatea de produse agroalimentare produsă va fi mult mai mică și comercializată la prețuri mult mai mari.

Îngrășăminte mai scumpe, cum este afectată producția?

Criza scumpirii gazelor se va reflecta și în scumpirea prețului la alimente. De la cereale la carne, toate produsele vor înregistra o creștere semnificativă în următorii ani. Specialiștii spun că va fi cea mai dificilă primavară pentru fermieri.

„De la jumătatea lunii decembrie producția de îngrășăminte pentru Târgu-Mureș este oprită. Suntem la o luna și jumătate de la acest moment și cel puțin astăzi nu se întrezărește vreo soluție sau speranța pentru a porni producția în cel mai scurt timp.

Producția pe ianuarie, 140.000 de tone, lipsește de pe piață, urmează februarie-martie, 400.000 de tone nu vor fi la dispoziția fermierilor din România”  a declarat pentru digi24, Ovidiu Maior, reprezentant al producătorilor de îngrășăminte.

ministrul agriculturii, export, ordonanta militara
Noua ordonanță ar putea reglementa exportul unor anumite alimente

Produsele de panificație și carnea se vor scumpi și mai mult

Urmează și o criză a produselor de panificație, cel mai probabil în următorii ani producția va fi înjumătățită spun producătorii. Deja se pot observa scumpiri la grâu și porumb, prețurile au atins maxim istoric și urmează să crească și mai mult.

Majoritatea fermierilor o să administreze o cantitate mai mică de îngrășăminte la cultură grâului și porumbului, principalele culturi, de bază și probabil de aici, în primul an, influența va fi direct proporțională cu cantitatea de îngrășăminte pentru că solul mai are din anii trecuți, dar în anii 2-3 dacă se mențin aceste cheltuieli mari cu îngrășămintele, producția va scădea sub 50%.

Grâul a atins în luna ianuarie și chiar sfârșitul lui decembrie cotele cele mai mari, peste 300 euro tonă de grâu. Dacă grâul se scumpește, normal că și făina și pâinea se vor scumpi„, spune Aurel Popescu, reprezentant ROMPAN.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

În consecință cereale mai scumpe înseamnă și prețuri mai mari la carne pentru că fermierii crescători de animale vor avea cheltuieli de producție mai mari.

„Furajele reprezintă 75% din costul total al animalelor. Lucrăm în pierdere care e cam 1 leu 50 de bani pe fiecare kg de carne de porc în viu. Anul trecut în decembrie – ianuarie aveam carcasa la 8 lei. Anul aceste la 7.80 bani kg de carcasa în condițiile în care anul trecut și în 2020 foloseam cerealele la un preț de 55-65 de bani kg, azi le folosim la un leu și 20, mai mult ca dublu„.spune Dimitrie Muscă, director al combinatului Agro Industrial Curtici.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...