SPECIAL. Mugur Mihăescu s-a enervat după protestele HoReCa: ”Mă simt ca iobagii pe care îi băteau boierii după câte o răscoală”

Andrei Cezar 17.02.2021, 12:55
SPECIAL. Mugur Mihăescu s-a enervat după protestele HoReCa: ”Mă simt ca iobagii pe care îi băteau boierii după câte o răscoală”

Reprezentanții din domeniul ospitalității au organizat, marți, o amplă acțiune de protest în toată țara. Patronii de hoteluri și restaurante, dar și angajații acestora au ieșit în fața unităților începând cu ora 12 și preț de jumătate de oră și-au strigat nemulțumirile față de Guvernul Cîțu. Pe străzile din Centrul Vechi al Capitalei, zeci de oameni cu pancarte în mână și-au manifestat dezamăgirea față de lipsa de implicare a autorităților în ceea ce privește domeniul HoReCa, unul dintre cele mai afectate de pandemie. Actorul Mugur Mihăescu, și el patron de restaurant, a avut o reacție virulentă la adresa celor care ne conduc: ”Dacă nu dau drumul la granturi, ieșim în stradă și îi dăm jos!”

Protest în Centrul Vechi al Capitalei: ”HoReCa, la capăt de drum”

”Vrem să muncim!” s-a auzit marți la ora prânzului pe străzile din Centrul Vechi al Capitalei. Patronii și angajații din domeniul HoReCa au organizat un protest de jumătate de oră, timp în care activitatea unităților a fost întreruptă, pentru a trage un semnal de alarmă că industria ospitalității este cu un picior în groapă. Oamenii prezenți la manifestație au afișat pancarte cu mesaje ca: ”3 miliarde de euro, pierderi într-un an”, ”HoReCa, la capăt de drum”, ”120.000 de angajați concediați într-un an”, sau ”Un an de restricții, zero despăgubiri”.

Directorul unuia dintre localurile care au supraviețuit până acum acestei perioade de pandemie ne-a explicat că pierderile sale din ultimul an de zile se ridică la 80%.

Manea Emil, director local: ”După un an de zile suntem în același punct din care am plecat, ba mai mult decât atât, Guvernul spune că ne ajută, dar nu am primit niciun ajutor. Este probabil singurul prim-minsitru din ultimii 20 de ani care vine din mediul privat și nu înțelege nimic din ce se întâmplă în mediul privat.”

Protest HoReCa in Centrul Vechi al Capitalei
Protest HoReCa in Centrul Vechi al Capitalei

”HoReCa este oaia de sacrificiu”

Întrebat de reporter dacă a primit granturile promise de autorități, reprezentantul restaurantului a declarat că deși a aplicat pentru ele, singurul ajutor venit din partea statului a fost până acum ajutorul de șomaj.

Emil Manea, director local: ”În perioada aceasta ne-am descurcat foarte greu. Toată lumea are familii acasă. Am tot sperat că vor veni ajutoare din parte guvernanților, dar se pare că suntem cea mai defavorizată categorie socio-profesională din ultimii 20 de ani.

Probabil că în viitor vom dispărea. Nu vom avea din ce să ne plătim datoriile, deja popririle de la ANAF au început să curgă, mai mult decât atât, taxele de autorizare s-au mărit cu 10% .”

În aceste condiții, Emil Manea consideră că industria HoReCa reprezintă ”oaia de sacrificiu” pentru guvernanți.

Dragos Anastasiu - patronul Eurolines
Dragos Anastasiu – patronul Eurolines

Dragoș Anastasiu, patronul Eurolines: ”Peste un sfert din localuri s-au închis definitiv”

Omul de afaceri Dragoș Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, nu își pierde totuși speranța. El a declarat pentru Impact.ro că e probabil ca în urma protestelor de marți să aibă loc discuții atât cu premierul Florin Cîțu, cât și cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, la finalul cărora să se găsească soluții pentru a se evita ”îngenuncherea industriei”.

”Noi apreciem că cel puțin un sfert dintre localuri sunt închise pentru totdeauna și zeci de mii de locuri de muncă sunt deja pierdute, în contextul în care antreprenorii până acum au mai avut niște resurse, au venit cu bani, au susținut, în speranța că vor veni compensațiile pe care statul român le-a promis, având în vedere faptul că tot statul român a venit și a închis industria.

Dacă nu se vor lua măsuri urgente și punctuale, lucrurile vor degenera.”, a precizat omul de afaceri.

Cât despre eliminarea voucherelor de vacanță, Dragoș Anastasiu a declarat că odată cu această adoptarea acestei măsuri, guvernul va renunța la sume importante de bani care s-ar fi cheltuit la noi în țară.

”Discutăm de 300-40 de milioane de euro. Este o sumă importantă care lipsește din industrie. Oamenii respectivi vor avea toate șansele să plece în alte părți, dacă nu vor avea stimulentul de a rămâne în România și cred că pierdem cu toții.”

Protest HoReCa in Centrul Vechi al Capitalei
Protest HoReCa in Centrul Vechi al Capitalei

Mugur Mihăescu: ”Mă simt ca iobagii pe care îi băteau boierii după câte o răscoală”

Actorul Mugur Mihăescu este și el proprietar de rastaurant din Centrul Vechi al Capitalei. Contactat de reporterii Impact.ro, el a lansat un atac dur la adresa guvernanților despre care spune că ”nu îi poate numi oameni”.

”Ma simt ca iobagii care porneau câte o răscoală – îi mințeau boierii că s-a rezolvat, zicându-le să se ducă acasă, apoi mergeau la ei și îi căsăpeau pe fiecare în parte. Cam așa fac ăștia (guvernanții – n.r.). Mă simt un prost, pe românește.

Mă simt prost, în primul rând pentru că nu am ieșit în stradă, atunci când HoReCa voia să iasă în stradă și să dăm cu ei jos.”, a precizat pentru Impact.ro actorul.

Comediantul spune că nu mai are încredere deloc în clasa politică actuală și îi acuză pe cei care ne conduc că mint în tot ceea ce spun.

”Singurul lucru de care cred că le mai este frică acestor animale politice, pentru că altfel nu pot să îi numesc, este doar bâta. Doar faptul că ar putea să iasă lumea în stradă și să le dea în cap cu ceva, pentru că ei altă frică nu au. Nu au frică de Dumnezeu, iar minciuna pentru ei este o stare de normalitate – noua normalitate – cred că la asta se referă.

Le-am demonstrat că noi încă putem fi civilizați. Nu am procedat ca alții să aruncăm cu pietre, să dăm foc. Noi putem să fim civilizați, să le spunem ”Cât dracului mai aveți de gând să ne mințiți? Cât mai aveți de gând să promiteți și să nu faceți nimic?”, a răbufnit Mugur Mihăescu.

”În maxim o lună ieșim în stradă și îi dăm jos pe toți”

În opinia actorului, singura soluție pentru ca domeniul HoReCa să se redreseze ar fi organizarea de alegeri anticipate.

”Ăștia să plece și să răspundă pentru toate minciunile pe care le-au îndrugat. Nici măcar granturile, care erau bani europeni, nu ni le-au dat. Cred că i-au dat înapoi la Bruxelles, sau i-au folosit la mai știu eu ce.

A ieșit Năsui (ministrul Economiei – n.r.) și a promis că va da 2,5 miliarde de lei. Pai ce, îl doare gura să promită? Adevărul este că nu fac absolut nimic. Este o ticăloșie dusă la maxim și nu știu cine îi mai crede atunci când mai scot pe gură ceva. Sunt ultima speță a ceea ce a ajuns degradarea politică din România. La fiecare deschidere de gură, încă o minciună. Promisiunile cică au fost în campanie. Au spus că indexează pensiile cu 8%. OK, 8%, nu 40%, dar când apuci și promiți ceva fă că de asta te-a votat lumea. Nici pentru asta nu mai avem bani.”, a mai precizat Mugur Mihăescu.

Actorul este de părere că dacă în ”maxim o lună de zile” guvernanții ”nu dau drumul la granturi”, patronii și angajații din domeniul HoReCa vor ieși în stradă să protesteze pentru a-i ”da jos pe toți”.

Protest HoReCa in Centrul Vechi al Capitalei
Protest HoReCa in Centrul Vechi al Capitalei
Urmăriți Impact.ro și pe