Protest al angajaților din restaurantele din România. Ce se va întâmpla miercuri

Andrei Cezar 17.08.2020, 18:43
Protest al angajaților din restaurantele din România. Ce se va întâmpla miercuri

Protest inedit al angajaților din HoReCa. Aceștia vor opri activitatea mieruri, între orele 17 și 18, în semn de nemulțumire față de măsurile luate în timpul pandemiei de către autorități în ceea ce privește întreaga industrie. În intervalul orar menționat, angajații restaurantelor și ai teraselor vor opri vânzarea și se vor aduna în fața localurilor unde lurează, manifestând cu pancarte, pentru a atrage atenția asupra viitorului celor peste 400.000 de oameni care muncesc în acest domeniu.

Protestul angajaților din HoReCa: ”antreprenorii se află pe marginea prăpastiei”

Protestul angajaților HoReCa se va desfășura miercuri, timp de o oră, cu respectarea măsurilor de prevenire a infectării cu virusul SARS-CoV-2, potrivit Adevarul. Reprezentanții industriei consideră că din cauza ”ignoranței autorităților” s-a ajuns în punctul în care ”una dintre cele mai importante industrii din România” a ajuns într-un punct critic.

“Ignoranţa autorităţilor este pe cale să ruineze una dintre cele mai importante industrii ale României! Dacă lucrezi în sau pentru industria Horeca participă la protestul de miercuri 19 august pentru a trage impreună un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 ce lucrează în această industrie”, au transmis reprezentanţii HoReCa pe pagina sa de Facebook.

În același timp, Organizația Patronală Hora a trimis o scrisoare deschisă premierului României în care evidențiază efectele dezastruoase pe care le-a generat pandemia de coronavirsus industriei ospitalității.

“Lipsa predictibilităţii din industria Horeca în climatul economic actual nu face decât să împingă pe marginea prăpastiei antreprenorii care astăzi au în derulare investiţii, responsabilităţi majore faţă de angajaţi, contracte de închiriere şi leasing, contracte cu clienţii externi, contracte de prestări servicii, contracte de servicii auxiliare, etc. În ceea ce priveşte activitatea din alte ţări europene se poate observa că industria Horeca poate funcţiona. În afara României, toate ţările Comunităţii Europene au redeschis restaurantele (interior şi exterior) cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reuşind astfel să menţină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire faţă de România”, se arată în scrisoarea deschisă premierului Orban.

Protest al angajaților din restaurantele din România. Ce se va întâmpla miercuri
Protest al angajaților din restaurantele din România. Ce se va întâmpla miercuri

Aportul HoReCa la PIB este de peste 5%

Potrivit unui studiu comandat de Hora, împreună cu cu organizaţiile membre in APT (Alianţa Pentru Turism), efectuat pe o perioadă de 5 ani, industria HoReca are un aport de 5.07% la produsul intern brut al României, aport care este structurat astfel: impact financiar direct (valoare adăugată) – 3,42%; impact social (salarii angajaţi şi aport consum) – 0,91%; impact financiar indirect (furnizori si investiţii) – 0,74%, conform aceleiași surse.

De asemenea, reprezentanții HoReCa mai precizează că redeschiderea teraselor de la 1 iunie nu a dus la o creștere a numărului de îmbolnăviri, ceea ce ar putea determina autoritățile să redeschidă și restaurantele în interior.

“Putem concluziona că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face in siguranţă, în unităţile în care se respectă reglementările. Aşa cum s-a putut observa, creşterea numărului de îmbolnăviri a avut loc la două săptămâni de la începerea vacanţelor din zonele turistice. În lipsa unor reglementări clare, restaurantele au întâmpinat dificultăţi iar incapacitatea autorităţii centrale şi locale de a urmări respectarea regulilor a dus la suprareglementări şi controale abuzive, multe dintre ele fără a avea legătură cu situaţia pandemică în care ne aflăm”, a mai precizat sursa citată.

În scrisoarea deschisă adresată prmeierului Ludovic Orban, reprezentanții industriei solicită redeschiderea cât mai curând a restaurantelor în interior, cu respectarea regulilor de prevenire a transmiterii virusului.

Urmăriți Impact.ro și pe