EXCLUSIV. Motivul pentru care Mugur Mihăescu refuză să îşi deschidă restaurantul din Bucureşti: „Nu îmi permit”

Alexandru Catalan 21.01.2021, 19:08

Ion Caramitru, despre redeschiderea Teatrului Național: ”Spectatorii sunt mai avantajați. Noi nu jucăm cu mască pe faţă, uneori trebuie să ne apropiem, că ăsta e scenariul!” Scăderea ratei de infectare cu temutul virus vine la pachet cu o altă veste bună, posibilitatea de redeschidere, în București, în anume condiții, a teatrelor și a restaurantelor. Reporterii impact.ro au stat de vorbă, pe marginea acest subiect de interes, cu marii artiști Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), cu George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie, dar și cu Mugur Mihăescu, alias Garcea, care deține un lanț de localuri, în Centrul Vechi.

Ion Caramitru: “În primul rând, trebuie puse în vânzare biletele, iar mai apoi reluate repetiţiile. Nu se poate să-i dăm curs imediat, a doua zi după luarea deciziei finale”

Principalele teatre bucureştene stau cu “arma la picior” în aşteptarea deciziei prin care li se va repermite, în anumite condiţii, întoarcerea spectatorilor în sălile de teatru:

“De-abia aşteptăm şi vă pot spune că suntem pregătiţi să ne recâştigăm locul nostru în societate. Practic, stăm cu arma la picior în aşteptarea deciziei oficiale a autorităţilor care să ne permită să revenim la viaţă!”, a declarat pentru impact.ro Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB). Acesta a mai adăugat că reluarea spectacolelor nu se poate face de pe o zi pe alta, fiind nevoie de cel puţin zece zile, ca perioadă de tranziţie.

“În primul rând, trebuie puse în vânzare biletele, iar mai apoi reluate repetiţiile. Nu se poate să-i dăm curs imediat, a doua zi după luarea deciziei finale. Dar suntem pregătiţi să o facem cât mai repede posibil din clipa în care devine oficială schimbarea. Important e să nu ne joace vreo festă pandemia asta şi să revină ratele mari de infectare, care să ne dea iar planurile peste cap. Momentan suntem încrezători, fiindcă cifrele sunt în scădere, şi asta nu doar în Bucureşti!”, a mai completat Ion Caramitru.

El precizează că cel mai probabil pe 5 februarie porţile celei mai mari scene româneşti se vor redeschide, în condiţiile stabilite de lege, dacă situaţia epidemiologică nu se va schimba.

Ion Caramitru: “Din punctul meu de vedere, actorii sunt cei mai defavorizaţi în povestea asta. Spectatorii vor veni cu mască, vor purta masca pe toată durata spectacolului”

Pe de altă parte, directorul TNB adaugă și că instituţia sa are deja tot ce-i trebuie pentru a-şi primi spectactorii în condiţii de siguranţă sanitară.

“Din punctul meu de vedere, actorii sunt cei mai defavorizaţi în povestea asta. Spectatorii vor veni cu mască, vor purta masca pe toată durata spectacolului şi se vor afla la o anumită distanţare permanent între ei. În plus, li se va lua temperatura şi se vor putea dezinfecta pe mâini ori de câte ori consideră necesar. Dar actorii? Ei bine, cu colegii mei lucrurile nu stau la fel. Nu jucăm cu mască pe faţă, nu ne dezinfectăm când suntem pe scenă, uneori trebuie să ne apropiem, că ăsta e scenariul. După mine, cei ce trebuie să-şi facă grijă mai degrabă sunt actorii decât spectactorii”, afirmă Ion Caramitru.

 Garcea susține că pub-urile sale nu se vor redeschide doar cu o treime dintre clienţii săi tradiţionali
Garcea susține că pub-urile sale nu se vor redeschide doar cu o treime dintre clienţii săi tradiţionali

George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie: ”Revenirea la o oarecare stare de normalitate implică musai stabilirea unui program de spectacole”

Un scenariu similar e pregătit să aplice şi Teatrul de Comedie.

“Avem nevoie la limită de zece zile de pregătire pentru reluarea activităţii, din ziua în care vom avea o dată certă. Revenirea la o oarecare stare de normalitate implică musai stabilirea unui program de spectacole, vânzarea de bilete şi scurte repetiţii”, ne-a declarat, la rândul său, George Mihăiţă, directorul teatrului al cărui sediu se află chiar în Centrul Vechi al Bucureştilor.

Mugur Mihăescu, alias Garcea, despre redeschiderea localurilor: “Nu-mi permit să redeschid pub-urile cu doar 30% dintre clienţi. Nici măcar cu jumătate! Şi asta dintr-un motiv foarte simplu, nu că nu am eu chef”

Nu la fel de optimist e însă Mugur Mihăescu, alias Garcea, în ceea ce priveşte redeschiderea parţială a restaurantelor, odată cu cea a teatrelor.

“Nu-mi permit să redeschid pub-urile cu doar 30% dintre clienţi. Nici măcar cu jumătate! Şi asta dintr-un motiv foarte simplu, nu că nu am eu chef. Într-o asemenea afacere, trebuie să ţii cont de toate cheltuielile. Or, când redeschizi cu trei oameni sau cinci, tu cheltuieşti ca pentru zece, dacă nu vrei să-ţi transformi afacerea într-un surogat. Concluzia e una singură: revenim când ni se va permite capacitate maximă!”, a precizat “Garcea”, în exclusivitate pentru impact.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe