SPECIAL

SPECIAL. Drame ale umanității care au deschis calea unor beneficii nebănuite

Dan Mlădinoiu 07.09.2021, 11:56
SPECIAL. Drame ale umanității care au deschis calea unor beneficii nebănuite

Consecințele unor evenimente grave afectează oameni, natură, percepții și dau naștere unor reguli noi ale vieții. Dramele ce ne sunt date spre traversare au o multitudine de chipuri și profunzimi. În mod neașteptat, ca un fericit complot al istoriei, ca un echilibru supranatural, ca o binefăcătoare lege a compensației, balansoarul vieții poate oferi post factum, lucru dovedit, efecte de natură pozitivă, pe care nimeni nu și le-ar fi închipuit.

Putem enumera o serie de consecințe drept replică la loviturile destinului neprietenos, ale tragediilor istorice. Firește, exemplele pe care le vom expune aici nu justifică în niciun chip faptele cumplite ce s-au derulat, catastrofele care le-au dat naștere, dar ne oferă putința să le observăm, așa cum până acum nu am făcut-o, să le privim din unghiuri diferite și să extragem învățăminte, ce ne pot călăuzi în viitor.

Folosirea bombei atomice a declanșat cercetări cu rezultate pozitive în tratamentul anumitor forme de cancer

În anii care au urmat evenimentelor tragice de la Hiroshima și Nagasaki, din prima decadă a lui august 1945, care nu sunt evenimente nucleare nerecunoscute, oamenii de știință au început cercetările medicale pentru tratarea efectelor radiațiilor atomice au condus la descoperirea transplantului de măduvă osoasă, care a făcut posibilă tratarea ulterioară a unui număr extrem de mare de oameni, salvând vieți cuprinse de ghearele groaznicei maladii. Experimentele continuă, deși necruțătoarea boală continuă să facă ravagii.

Drame ale umanității și beneficiile lor
Explozia nucleară de la Nagasaki, din 1945

Pandemia de Covid-19 a salvat mii de vieți ale animalelor care traversau căi rutiere

Din acest punct de vedere, cel puțin în Statele Unite, s-a observat un recul clar și logic, câtă vreme traficul pe drumuri și șosele a fost blocat. În timpul acestor măsuri de diminuare a transportului rutier numărul animalelor ucise a scăzut cu aproape jumătate (44%) în 2020, ceea ce reprezintă mii de animale doar în această țară. Deși această schimbare este în mod evident temporară, ea a reprezentat un fericit „răgaz” pentru lumea animală, ceea ce nu este deloc neglijabil. Cu toate că este un efect secundar de către nimeni prevăzut al pandemiei, merită bifat în statistici. Mai ales la nivel mondial, dacă s-ar încumeta cineva să întocmească un astfel de bilanț..

Deversarea petrolului de către Deepwater Horizon (BP) a condus la descoperirea a aproximativ 60 de specii noi de vietăți

Evenimentul cu grav impact cunoscut sub numele de deversarea de petrol din anul 2010 în urma dezastrului de pe platforma Deepwater a provocat un număr semnificativ de daune pentru natură și mediu. În urma acestui flagel, oamenii de știință au reușit să descopere aproape 60 de specii noi în Golful Mexic, ceea ce reprezintă un progres semnificativ în studiul biodiversității marine.

Ciclonul tropical Sandy a contribuit la salvarea unor specii de păsări aflate pe cale de dispariție

După ce a spulberat de-a lungul coastelor Statelor Unite aproape tot ce i-a ieșit în cale, distrugerile provocate fiind uriașe, uraganul Sandy a lăsat neatinse mai multe locuri în care speciile de păsări pe cale de dispariție s-au reinstalat „libere”. Numărul lor a crescut apoi, iar oamenii de știință au pus în aplicare măsuri optime pentru a păstra aceste noi habitate și a lăsa un spațiu vital acestor zburătoare.

Drame ale umanității și beneficiile lor
Uraganul Sandy a produs un dezastru în SUA

Al Doilea Război Mondial a jucat un rol crucial în emanciparea femeilor

În timp ce bărbații erau pe front în cea mai cumplită conflagrație din istorie, femeile au preluat rolurile acestora în mai multe țări, deși multe dintre ele erau cu arma în mână în teatrele de operațiuni militare. Apoi au ocupat funcții care anterior erau rezervate bărbaților și acest lucru a declanșat o amplă mișcare în emanciparea lor, ce a continuat în anii ulterior încetării războiului. Drepturile femeilor au început să fie recunoscute în multe locuri din lume. Din păcate, nu peste tot. Un proces ce se desfășoară în acest moment încă destul de lent.

Ziua atacurilor asupra WTC, din 11 septembrie 2001, a fost una dintre cele mai puțin stresante pentru balene.

Oamenii de știință au studiat balenele în cele două zile care au urmat evenimentelor din 11 septembrie, moment în care traficul de transport maritim din SUA a fost suspendat din motive de siguranță. Observând sunetele emise și studiind fecalele acestor mamifere, a fost descoperită o scădere a stresului – prin intermediul unui hormon prezent în scaunul lor și o utilizare mai „normală” a frecvenței de comunicare, deoarece „dialogurile” lor nu au fost perturbate de zgomotul provocat de traficul ambarcațiunilor. O liniște benefică.

Căutarea epavei avionului Malaysia Airlines a făcut posibilă studierea solurilor oceanice

Pentru a găsi resturile zborului MH370, o mare parte a suprafeței din Oceanul Indian a fost studiată cu meticulozitate. Acest lucru a făcut posibilă cartografierea unei părți a acestei întinderi de apă care nu fusese încă studiată și a aprofundat cunoștințele cercetătorilor despre această zonă geografică și solul său subacvatic.

Reducerea masivă a energiei din New York în 1977 a ajutat la răspândirea hip-hopul-ului

Uriașa întrerupere a energiei electrice, care a lovit New York-ul în 1977, a provocat o serie de consecințe uimitoare, cum ar fi valul masiv de nașteri nouă luni mai târziu. În timpul crizei de electricitate, multe magazine au fost jefuite, inclusiv cele ale vânzătorilor de discuri. Această „sosire” a materialului muzical a fost, prin urmare, o modalitate importantă pentru mulți DJ de a încerca să se antreneze pentru a compune ritmuri pe mașini furate sau vândute pe piața neagră și a provocat creșterea hip-hop-ului din metropola americană.

Căderea Constantinopolului a declanșat începutul Renașterii

Odată cu căderea Constantinopolului cauzată de armata otomană, mulți greci au fugit din oraș pentru a se stabili în Italia, aducând cu ei în peninsulă cunoștințele și cărțile lor. Aceste cunoștințe au fost preluate de către de noua școală de gândire italiană și au influențat, deși parțial, și mișcarea renascentistă. De asemenea, a produs cele mai urâte picturi renascentiste reprezentând copii.

Ciuma Neagră a provocat schimbarea salarizării claselor muncitoare și agricole

Odată cu pieirea unei imense părți a populației, forța de muncă a fost de neprețuit în timpul epidemiei. Proprietarii, oamenii bogați au crescut apoi salariile pentru a-i aduce pe muncitori pe pământurile lor, oferindu-le acestora și cazare și hrană. Forța de negociere a iobagilor s-a inversat apoi, oferindu-le apetitul de a profita în cererile lor față de nobilimea care avea cu adevărat o apăsătoare nevoie de aportul muncii lor. (surse: Washington Post, Mental Floss, EOS, Impact of Renaissance, History Daily)

Urmăriți Impact.ro și pe